Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα διαμάχη στις ΗΠΑ για τη χρήση της μάσκας

Η επιδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, κυρίως στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες παρατηρείται χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού.

Νέα διαμάχη στις ΗΠΑ για τη χρήση της μάσκας

Η έξαρση της επιδημίας covid-19 που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού τροφοδοτεί εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις μάσκες στις ΗΠΑ, όπου κάποιοι κυβερνήτες είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε μέτρο καθιστά υποχρεωτική τη χρήση τους, παρά τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Ήδη από την αρχή της πανδημίας η μάσκα είχε αποτελέσει αιτία διαμάχης, με τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους να αποφεύγουν τη χρήση της, ακολουθώντας το παράδειγμα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ένα χρόνο αργότερα το ζήτημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα καθώς πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Οι γονείς είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος έχει απαγορεύσει στα σχολεία της πολιτείας να επιβάλουν τη χρήση μάσκας στους μαθητές. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γονιών», πρόσθεσε.

Πολλές σχολικές περιφέρειες έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αψηφήσουν τις εντολές του ΝτεΣάντις, ο οποίος με τη σειρά του τις απείλησε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση των σχολείων που δεν θα συμμορφωθούν ή ότι θα πάψει να καταβάλλει τους μισθούς των υπευθύνων των σχολείων. Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει πώς μπορεί να βοηθήσει τις σχολικές περιφέρειες στη Φλόριντα που αντιτίθενται στην εντολή του κυβερνήτη.

Η εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε χθες, Τρίτη, στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει αδιάθετους πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της covid-19 ώστε να χρηματοδοτήσει τα σχολεία που απειλούνται με περικοπές από τον ΝτεΣάντις.

Μεγάλη κυκλοφορία του ιού

Τον Μάιο οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπόρεσαν να βγάλουν τις μάσκες, καθώς οι υγειονομικές αρχές είχαν εκτιμήσει τότε ότι ήταν ασφαλές. Στις αρχές Ιουλίου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχαν διαβεβαιώσει ότι η σύσταση αυτή θα ίσχυε και για τα σχολεία. Όμως είχαν υπολογίσει χωρίς την εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Εξάλλου μόνο οι μισοί Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν.

Έτσι στα τέλη Ιουλίου άλλαξε η σύσταση για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και κρίθηκε απαραίτητη ακόμη για και τους εμβολιασμένους στις περιοχές όπου η κυκλοφορία του ιού είναι μεγάλη. Αυτή τη στιγμή αυτό αφορά το 90% των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κατάταξη των CDC.

Πολλές εταιρείες άλλαξαν τον κανονισμό τους, όπως η Walmart, η οποία επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους της, δυόμισι μήνες αφού είχε επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους κατά της covid-19 να την βγάλουν.

Βάλτε στην άκρη την πολιτική

Η επιδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, κυρίως στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες παρατηρείται χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού. Εξάλλου «οι μη εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα», υπογράμμισε ο Έρικ Σιόε- Πένα ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Northwell Health. «Δεν συμμορφώνονται οι άνθρωποι που πρέπει να συμμορφωθούν», σημειώνει.

Στο Άρκανσο ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Έισα Χάτσινσον είχε επιβάλει τη χρήση μάσκας κατά την κορύφωση της επιδημίας τον χειμώνα. Όμως μόλις μειώθηκαν τα κρούσματα της covid-19, ήρε την υποχρέωση και, υπό την πίεση της ιδιαίτερα συντηρητικής τοπικής κυβέρνησης, υπέγραψε τον Απρίλιο νόμο που απαγορεύει να υιοθετηθεί στο μέλλον η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ωστόσο την Κυριακή ο Χάτσινσον δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη σχετικά με τον νόμο, καθώς «τα στοιχεία αλλάζουν», ενώ παραδέχθηκε ότι «έκανε λάθος».

Παρά την έκκληση του κυβερνήτη του Άρκανσο να τροποποιηθεί ο νόμος, οι τοπικοί βουλευτές δεν υποχώρησαν, όμως δικαστής της πολιτείας εμπόδισε προσωρινά την εφαρμογή του.

Τη Δευτέρα ο Χάτσινσον εξέφρασε μέσω ανάρτησής του στο Τwitter την ανησυχία του για τον αριθμό ρεκόρ των νέων νοσηλειών λόγω της covid-19, ενώ υπογράμμισε ότι στην πολιτεία υπάρχουν μόλις οκτώ ελεύθερες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο Τέξας, όπως και στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ απαγόρευσε στα σχολεία να επιβάλουν τη χρήση μάσκας. Και εκεί πολλές σχολικές περιφέρειες ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπακούσουν. Το ίδιο και στην Αριζόνα. Αντίθετα στη Νέα Υόρκη και το Ιλινόι, δύο πολιτείες που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα.

«Συμπεριφερόμαστε σαν να υπάρχουν δύο χώρες», δήλωσε η Ναχίντ Μπαντέλια διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για τις Μολυσματικές Ασθένειες στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Όμως αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Διότι αυτό που συμβαίνει στο νότιο τμήμα της χώρας θα επηρεάσει το βόρειο», πρόσθεσε.

Με τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 να βρίσκονται όλα μαζί στην ίδια τάξη και, «αν βάλουμε στην άκρη την πολιτική (…), το πιο ασφαλές θα ήταν να εμβολιστούν όλοι οι υπόλοιποι και να απαιτήσουμε τη χρήση μάσκας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v