Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντάσεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το νέο guidance

Αναθεώρησαν την πρόταση αρκετές φορές, για να καταπραΰνουν τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις κάποιων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής. Τελικά, μόνο δύο -Γερμανία και Βέλγιο- διαφώνησαν με τη διατύπωση των νέων κατευθυντήριων γραμμών.

Εντάσεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το νέο guidance

Εκτενή συζήτηση σχετικά με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια πραγματοποίησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τελευταία τους συνεδρίαση, ενώ αναθεώρησαν την πρόταση αρκετές φορές, για να καταπραΰνουν τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις κάποιων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, όπως φαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 22ας Ιουλίου, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Οπως θυμίζει το Reuters, το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας συμφώνησε σε νέο guidance στη συνεδρίαση, το οποίο υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη περίοδο αμετάβλητων ή χαμηλότερων επιτοκίων και συνδέει την πρώτη αύξηση με μια ακόμη πιο σαφή αύξηση του πληθωρισμού.

Αλλά αυτή η συμφωνία ήρθε μετά από μια ιδιαίτερα τεταμένη συνάντηση, στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναδιατύπωσαν το guidance δύο φορές, για να βρουν έναν κατάλληλο συμβιβασμό μετά από έναν ασυνήθιστο αριθμό αντιρρήσεων. 

«Μια μεγάλη πλειοψηφία των μελών δήλωσε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την αναθεωρημένη πρόταση καθοδήγησης», έδειξαν τα πρακτικά. «Ταυτόχρονα, μερικά μέλη είχαν επιφυλάξεις, καθώς η τροποποιημένη διατύπωση δεν διαχειριζόταν επαρκώς τις ανησυχίες τους».

Τελικά, μόνο δύο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και του Βελγίου, αντιτάχθηκαν στη διατύπωση, η οποία ορίζει ότι περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ μπροστά (well ahead) από το τέλος του ορίζοντα προβλέψεων και διατηρήσιμα για το υπόλοιπο της περιόδου πρόβλεψης».

Ο πληθωρισμός δεν πιάνει τον στόχο της ΕΚΤ την τελευταία σχεδόν δεκαετία -οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει αναιμική για τα επόμενα χρόνια, υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων στο πρώτο μισό της τρέχουσας δεκαετίας.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τον αυξημένο όγκο αγορών ομολόγων ή θα τον μειώσει λόγω της πτώσης των yields και της αποδυνάμωσης του ευρώ από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v