Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό μήνυμα ΕΚΤ για στήριξη της οικονομίας

Η ΕΚΤ αποδέχεται την πιθανότητα ο πληθωρισμός να κινηθεί ακόμη και μέτρια πάνω από το 2%. Συνεχίζει τις αγορές ομολόγων με ταχύτερο ρυθμό από τους πρώτους μήνες του 2021. Διαφωνίες στο συμβούλιο.

Ισχυρό μήνυμα ΕΚΤ για στήριξη της οικονομίας

Αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50%, αντιστοίχως, θα παραμείνουν το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση αναθεώρησης του στόχου πληθωρισμού στο συμμετρικό 2%, το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει ότι, υποστηρίζοντας αυτόν τον στόχο και σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής, αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον ή σε χαμηλότερο επίπεδο έως ότου δει τον πληθωρισμό να φτάνει στον συμμετρικό στόχο του 2%. Πρακτικά, η κεντρική τράπεζα στις νέες της κατευθύνσεις αποδέχεται την πιθανότητα ο πληθωρισμός να κινηθεί ακόμη και μέτρια πάνω από το 2% για κάποιο διάστημα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ μπροστά (well ahead) από το τέλος του ορίζοντα προβλέψεων και διατηρήσιμα για το υπόλοιπο της περιόδου πρόβλεψης, και κρίνει ότι η πραγματοποιηθείσα πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι επαρκώς ενισχυμένη για να συνάδει με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα».

«Μπορεί επίσης να υιοθετήσει μια μεταβατική περίοδο, στην οποία ο πληθωρισμός είναι μέτρια πάνω από τον στόχο», συμπληρώνει.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ταχύτερο ρυθμό από τους πρώτους μήνες του 2021. To Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει. 

Λαγκάρντ: Αυξημένη αβεβαιότητα από τη μετάλλαξη Δέλτα

Η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει χαμηλότερα του στόχου, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι το αναθεωρημένο guidance της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζει τη δέσμευση για διατήρηση διευκολυντικής στάσης. Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αυξημένη αβεβαιότητα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να είναι προσωρινή, ενώ μεσοπρόθεσμα η προοπτική του είναι υποτονική, ανέφερε. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα, αν και αναμένεται χαμηλότερα του στόχου». Εως τις αρχές του 2022, η επίπτωση των προσωρινών παραγόντων πρέπει να υποχωρήσει, ανέφερε.

Μετά την απόφαση αναθεώρησης του στόχου πληθωρισμού πριν από λίγες ημέρες, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι η υπέρβαση του στόχου θα είναι συμπτωματική και όχι εσκεμμένη.

Η οικονομία είναι σε πορεία για ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, η μεταποίηση αναμένεται ισχυρή, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας υποστηρίζει τις υπηρεσίες. Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάκαμψη των υπηρεσιών.

Σημείωσε ότι η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τους όρους χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να είναι σε θέση να μετατρέψει την τρέχουσα ανάκαμψη σε «διαρκή επέκταση και να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθωρισμό».

Kανείς δεν θέλει πρόωρη σύσφιξη, σημείωσε η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) ούτε και το TLTRO, ενώ υπήρξαν λίγες διαφωνίες όσον αφορά το νέο guidance.

Σε χαμηλό 3 μηνών υποχωρούν τα ιταλικά yields καθώς εξελίσσεται η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, κατηφορίζοντας 4 μονάδες βάσης, στο 0,65%. Πτώση 5 μονάδων βάσης και για την απόδοση του 10ετούς ισπανικού, που βρίσκεται στο 0,30%. Ανοδικά κινείται το ευρώ κατά 0,3%, με την ισοτιμία στο 1,182 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v