Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου

Το ράλι των τιμών και η αδυναμία των προμηθευτών να γεμίσουν τις αποθήκες τους το καλοκαίρι δημιουργούν πονοκέφαλο σε Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη. Πονοκέφαλος και από την τιμή του λιγνίτη.

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου

Για τον κίνδυνο να καταγραφούν ακόμα και ελλείψεις φυσικού αερίου προειδοποιούν μεγάλοι όμιλοι του χώρου όπως η British Gas.

Η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται ήδη σε τιμή ρεκόρ, πέντε φορές πάνω από εκεί που βρίσκονταν πριν από δυο χρόνια και η έλευση του χειμώνα δημιουργεί πονοκέφαλο καθώς οι προμηθευτές δεν έχουν καταφέρει, λόγω προβλημάτων στις προμήθειες να καλύψουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους την περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχει δε ο κίνδυνος πέραν των ανατιμήσεων που θα κληθούν να καταβάλουν τα νοικοκυριά, επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το κόστος ενέργειας να αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή τους.

Ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής στην ICIS δήλωσε στους Financial Times ότι το καλοκαίρι η κατάσταση χειροτέρεψε παρά βελτιώθηκε το καλοκαίρι. «Αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές ανεβαίνουν. Δεν είναι απίθανο να δούμε βιομηχανίες να περιορίζουν την παραγωγή σε Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη, αν και αν αυτό συμβεί θα είναι για λίγο, στην κορύφωση της ζήτησης το χειμώνα».

Επιπλέον πονοκέφαλο δημιουργεί η τιμή του λιγνίτη που επίσης έχει διπλασιαστεί. Παλαιότερα, όταν η τιμή του φυσικού αερίου ανέβαινε η παραγωγή ενέργειας στρέφονταν στον λιγνίτη για να εξισορροπήσει η κατάσταση. Αυτό όμως πια δεν αποτελεί επιλογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v