Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένοι οι Γερμανοί για τους Αφγανούς πρόσφυγες

Διχασμένη εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη για την υποδοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν. Ο υπ.Εσωτερικών βλέπει κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.

Διχασμένοι οι Γερμανοί για τους Αφγανούς πρόσφυγες

Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει τις επίσημες και παρασκηνιακές διεθνείς διαβουλεύσεις, προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά περίπου 40.000 ανθρώπων από το Αφγανιστάν στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε αυτή την ομάδα ανήκουν μεταξύ άλλων ντόπιο προσωπικό του γερμανικού στρατού και οι οικογένειες τους, δημοσιογράφοι, καθώς και γνωστές ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, προειδοποιεί για τον κίνδυνο να έρθουν στη Γερμανία, σε αυτό το πλαίσιο, άτομα που είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια της χώρας. Σε εκδήλωση χθες το βράδυ στο Μόναχο επεσήμανε ότι μεταξύ των 4.587 ατόμων που μεταφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από το Αφγανιστάν στη Γερμανία είναι 20 που είτε έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα, όπως βιασμό, είτε έχουν πλαστογραφήσει έγγραφα, είτε σχετίζονται με την τρομοκρατία. Τα άτομα αυτά εκμεταλλεύτηκαν, σύμφωνα με τον κ. Ζεεχόφερ, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατούσε στη Καμπούλ για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για τη Γερμανία. Μελλοντικά, τόνισε, θα πρέπει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι.

Διχασμένη η κοινή γνώμη

Αναφορικά με την υποδοχή και άλλων προσφύγων από το Αφγανιστάν η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε κάποια απόφαση.

Νεότερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov δείχνει πάντως ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Ένα ποσοστό 46% απορρίπτει την υποδοχή ενός μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στη Γερμανία, ένα 47% είναι υπέρ. Όμως, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που εκφράστηκαν θετικά θέτουν ως προϋπόθεση να υποδεχτούν και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ πρόσφυγες. Μια σχετική με το θέμα σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ την περασμένη Τρίτη έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v