Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη και ΗΠΑ ψάχνουν λύση για τους δασμούς στον χάλυβα

Η αμερικανική πλευρά κατέθεσε πρόταση που περιλαμβάνει Η πρόταση ένα σύστημα δασμών με βάση ποσότητες. Προσδοκίες για συμφωνία πριν τελειώσει η φετινή χρονιά.

Ευρώπη και ΗΠΑ ψάχνουν λύση για τους δασμούς στον χάλυβα

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν μια αρχική προσφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να λυθεί η τριετής διαμάχη μεταξύ των δυο πλευρών αναφορικά με τις εξαγωγές χάλυβα από το μπλοκ, ανοίγοντας το δρόμο για λύση έως το τέλος του χρόνου.

Η πρόταση περιλαμβάνει ένα σύστημα δασμών με βάση ποσότητες, σύμφωνα με πηγή που μίλησε ανώνυμα στο Bloomberg. Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπλήρωσε.

Οι δυο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε εμπορική σύνοδο που θα γίνει στο Pittsburgh στις 29 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα μετέχουν από ευρωπαϊκής πλευράς οι Επίτροποι Margrethe Vestager και Valdis Dombrovskis.

Το σύστημα που προτείνεται θα επιτρέπει στις χώρες να εξάγουν συγκεκριμένες ποσότητες ενός προϊόντος σε άλλες με χαμηλότερους δασμούς, αλλά αν ξεπεραστούν κάποια συγκεκριμένα όρια, οι έξτρα ποσότητες θα υπόκεινται σε υψηλότερους δασμούς.

Η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει ότι αναζητεί λύση με τις ΗΠΑ πριν την 1η Δεκεμβρίου. Εκπρόσωπός της με email σημειώνει ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν προκειμένου να αποκατασταθούν οι εμπορικές ροές και να έχουν ένα σύστημα που θα είναι συμβατό με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v