Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκρηξη» πληθωρισμού στην Ευρώπη βλέπουν οικονομολόγοι

Οι υψηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος θα πλήξουν τους καταναλωτές και θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων στους Financial Times.

«Εκρηξη» πληθωρισμού στην Ευρώπη βλέπουν οικονομολόγοι

Η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη ψηλότερα φέτος, επιφέροντας πλήγμα στους καταναλωτές και θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη τριπλασιαστεί φέτος, προτού ακόμα ενισχυθεί η ζήτηση λόγω του χειμώνα. Η νορβηγική Equinor, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια μπορούν να διαρκέσουν μέχρι το 2022. 

«Προετοιμαστείτε για πληθωρισμό στο φυσικό αέριο της ευρωζώνης» ανέφερε ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics.

Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας θα «επιταχύνει τον βασικό πληθωρισμό της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Ντάνιελ Κραλ, οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Yπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από την άνοδο στις τιμές, από τα χαμηλά αποθέματα στην Ευρώπη και τους τυφώνες στις ΗΠΑ που έπληξαν την παραγωγή φυσικού αερίου στο Τέξας, ως την ανάκαμψη της ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανοίγουν. 

Η οικονομολόγος της Barclays, Σίλβια Αργκάντα, υπολόγισε ότι μπορεί η άνοδος των τιμών στην ενέργεια να οδηγήσει τον συνολικό πληθωρισμό της ευρωζώνης στο 4,3% τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τις τιμές της ενέργειας στην ευρωζώνη έχει ήδη ενισχυθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων το 1996. Τον Αύγουστο, η ετήσια άνοδος του δείκτη κατά 15,4%, η μεγαλύτερη από το 2008, οδήγησε τον συνολικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο υψηλό 10 ετών του 3%. 

«Θα λειτουργήσει σαν μια φορολογική αύξηση στα νοικοκυριά.... μειώνοντας τις μη αναγκαίες δαπάνες τους και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της Ευρώπης, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει τροφοδοτηθεί από την ανάκαμψη στις τιμές καταναλωτή» σημείωσε στους Financial Times ο Νικ Άντριους, αναλυτής στην Gavekal.

H ενέργεια αντιστοιχεί περίπου στο 10% των καταναλωτικών δαπανών στην Ευρώπη, οπότε η «διψήφια ετήσια άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει σημαντικό αντίκτυπο» υπογράμμισε ο Πέτερ Βάντεν Χούτε, επικεφαλής οικονομολόγος της ING

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v