Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ρουμπινί προειδοποιεί για παγκόσμια παγίδα χρέους

Είμαστε σε έναν υπερκύκλο χρέους, προειδοποίησε ο Νουριέλ Ρουμπινί. Παγιδευμένες οι κεντρικές τράπεζες. Αναπόφευκτη η άνοδος των επιτοκίων. Είναι πιθανό να επιστρέψουμε σε μια εποχή στασιμοπληθωρισμού.

Ο Ρουμπινί προειδοποιεί για παγκόσμια παγίδα χρέους

Ο Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε ότι η υφήλιος μοιάζει να οδηγείται σε μια επανάληψη της κρίσης του 2008.

«Η ανησυχία μου είναι ότι βρισκόμαστε σε μια παγίδα χρέους» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o γνωστός και ως «Dr. Doom».

«Όταν οι κεντρικές τράπεζες θελήσουν να αποσύρουν σταδιακά τη μη συμβατική νομισματική πολιτική, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος ενός κραχ στην αγορά ομολόγων, στην πιστωτική αγορά, στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οικονομία και συνεπώς θα βρεθούν σε αυτή την παγίδα χρέους και δεν θα είναι σε θέση να ομαλοποιήσουν τα επιτόκια» υπογράμμισε.

Όταν η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να στραγγαλίζει την παγκόσμια οικονομία, η χαλαρή νομισματική πολιτική και οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές κρίθηκαν αναγκαίες ως ένα στήριγμα στο χρηματοοικονομικό σύστημα, σημείωσε ο κ. Ρουμπινί.

«Είμαστε σε έναν υπερκύκλο χρέους» επισήμανε. «Και τελικά, οι κεντρικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ομαλοποιήσουν τα επιτόκια, αλλά με αυτά τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, αν προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό, θα σημειωνόταν κραχ στην αγορά, οικονομικό κραχ, και ως εκ τούτου πιστεύω ότι το πιο εύκολο μονοπάτι είναι η εξάλειψη της πραγματικής αξίας του ονομαστικού χρέους με υψηλότερο πληθωρισμό» πρόσθεσε.

Με τον καιρό θεωρεί αναπόφευκτο να επικρατήσουν υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερη ανάπτυξη, λέγοντας πως είναι πιθανό να επιστρέψουμε σε μια εποχή στασιμοπληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v