Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Απογοητεύουν οι προβλέψεις από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 9-0 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων της Τράπεζας στο μόλις 0,1%. Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη και αναμένει πιο υψηλό πληθωρισμό.

Βρετανία: Απογοητεύουν οι προβλέψεις από την Τράπεζα της Αγγλίας

Στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. 

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 9-0 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων της Τράπεζας στο μόλις 0,1%. Ψήφισε επίσης υπέρ της διατήρησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 895 δισ. στερλίνες.

Ωστόσο δύο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο αναπληρωτής διοικητής Dave Ramsden και το μέλος Michael Saunders ψήφισαν κατά αυτής της πρόταση. Ηθελαν να σταματήσουν το πρόγραμμα αγοράς asset πιο νωρίς, μειώνοντας το ποσό των κρατικών ομολόγων που αγοράζει η κεντρική τράπεζα, από 875 δισ. στα £840 δισ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από 4% μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, λόγω του σοκ των τιμών της ενέργειας.

Ανέφερε επίσης ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί «ανοδικό κίνδυνο» όσον αφορά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό που είχε κάνει τον Αύγουστο (όταν εκτιμούσε ότι θα αγγίξει το 4% μέχρι το τέλος του έτους).

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από 4% το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους - κάτι που θα εντείνει τις πιέσεις στο κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε επίσης τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού πλήττουν την παραγωγή, όπως έδειξε και η έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Οι προσδοκίες για ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2021 υποβαθμίζονται σε 2,1% από 2,9%. Αυτό θα οδηγήσει το επίπεδο του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου περίπου 2½% χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν πριν από την Covid.
Η Τράπεζα προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στον εφοδιασμό βλάπτουν την ανάπτυξη - από την έλλειψη πρώτων υλών έως τις ελλείψεις προσωπικού.

Η Τράπεζα σημείωσε επίσης ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις να είναι ακόμη ισχυρές και τα σημάδια να δείχνουν ότι μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v