Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφιαλτικό σενάριο Citi: Τιμή φυσικού αερίου ίση με πετρέλαιο στα 580 δολάρια!

Σε ένα μόνο μήνα, οι τιμές του LNG στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί στα 25 δολάρια. Σε ποιο σενάριο ο αμερικανικός οίκος πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει στα 100 δολάρια ανά mmBtu.

Εφιαλτικό σενάριο Citi: Τιμή φυσικού αερίου ίση με πετρέλαιο στα 580 δολάρια!

Η Citigroup υπερδιπλασίασε τις εκτιμήσεις της για την τιμή του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία το επόμενο τρίμηνο και δηλώνει ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχτεί ιδιαίτερα κρύος.

Οι τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη καθώς τα χαμηλά αποθέματα στην Ευρώπη, η έκρηξη στη ζήτηση στην Κϊνα και περιορισμοί στις προμήθειες από τη Ρωσία και τη Νιγηρία έχουν οδηγήσει σε έναν πόλεμο προσφορών.

Οι τιμές σε Ιαπωνία και Κορέα έχουν αυξηθεί 50% αυτό τον μήνα, στα 30 δολάρια ανά mmBtu, ενώ στην Ευρώπη το LNG έχει ανέβει 40%, κοντά στα 25 δολάρια. Στις ΗΠΑ, οι αυξήσεις είναι πιο ήπιες.

Οι μέσες τιμές το επόμενο τρίμηνο θα είναι μέτρια υψηλότερες από το τρέχον επίπεδο, εκτιμά στο βασικό σενάριο η Citi. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα νέας εκτίναξης, αν ο χειμώνας αποδειχτεί ασυνήθιστα κρύος και οι τυφώνες στον κόλπο του Μεξικό διαταράξουν την προμήθεια αερίου. Σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν αποκλείει τα φορτία να φτάσουν έως και τα 100 δολάρια ανά mmBtu ή 580 δολάρια το βαρέλι, αν αντιστοιχίσουμε την τιμή του αερίου με αυτή του πετρελαίου.

«Ισχυρή ζήτηση και έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά των προμηθειών έχουν απότομα ‘σφίξει’ την αγορά. Οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ή διαταραχή στην προμήθεια μπορεί να προκαλέσει αύξηση τιμών», επισημαίνει.

Το ράλι στις τιμές του LNG, πάντως, αναμένεται να ανακοπεί και οι τιμές να πέσουν 70% έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 από τα επίπεδα που θα φτάσουν τον χειμώνα, εκτιμά ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v