Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αμερικανοί πιστεύουν ότι η Wall Street είναι στημένη και… έχουν δίκιο

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το inside trading αποτελεί εξαιρετικά... διαδεδομένη πρακτική μεταξύ των στελεχών των αμερικανικών εταιρειών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της SEC. Oι μαγικές αποδόσεις και οι ύποπτες συναλλαγές.

Οι αμερικανοί πιστεύουν ότι η Wall Street είναι στημένη και… έχουν δίκιο

O Τζίμι Φίλερ έκτισε την αξιοπρόσεκτη περιουσία του πουλώντας και αγοράζοντας απορρίμματα μετάλλων στo Mπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Πλησιάζοντας πλέον τα 80 έχει αποσυρθεί και ασχολείται με τη συλλογή παλαιών αυτοκινήτων. Εχει αγοράσει μια έπαυλη 5.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει δωρίσει 1 εκατ. δολάρια για την κατασκευή προπονητηρίου για την ομάδα ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

O Φίλερ είναι σημαντική προσωπικότητα στη γενέτειρα του, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερο όνομα μεταξύ μιας εκλεκτής ομάδας επενδυτών μετοχών. O λόγος είναι ότι έχει ένα τρομερό ποσοστό επιτυχίας όσον αφορά τις αγοραπωλησίες μετοχών εταιρειών τις οποίες συμβουλεύει ή είναι επενδυτής. Από τις 496 αγοραπωλησίες μετοχών που έχει πραγματοποιήσει από το 2014 στη ServisFirst Bancshares όπου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και στη Century Bancrop of Massachussets, στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, οι 372, ή το 75%, εμφάνισαν κέρδη τρεις μήνες αργότερα.

Ο Φίλερ είναι ο πιο επιτυχημένος corporate insider στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την TipRanks, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων η οποία αξιολογεί τα στελέχη με βάση το πόσο επιτυχημένα είναι στις αγοραπωλησίες μετοχών. Χάρη στη θέση του αυτή, κάθε φορά που ο Φίλερ αγοράζει μια μετοχή της ServisFirst ή της Century, στέλνεται ειδοποίηση σε 2.699 συνδρομητές της TipRanks. Κάποιοι από αυτούς, υποθέτοντας ότι οι επιδόσεις του Φίλερ θα συνεχιστούν, σπεύδουν να αγοράσουν οι ίδιοι τις ίδιες μετοχές.

Στις ΗΠΑ, corporate insider θεωρείται ένα ανώτερο στέλεχος, ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή κάποιος μέτοχος που έχει πάνω από το 10% της εταιρείας. Υπάρχουν περίπου 82.000 τέτοιοι και κάθε φορά που κάνουν μια αγοραπωλησία υποχρεούνται από τον νόμο να τη γνωστοποιήσουν εντός δύο ημερών. Τις γνωστοποιήσεις αυτές μπορεί να τις δει κανείς στην ιστοσελίδα τη SEC, αλλά δεν είναι εύκολο να τις διαβάσει σωστά. «Πρέπει να ξέρεις που να ψάξεις» λέει ο CEO της TipRanks, Ούρι Γκρούενμπαουμ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Tip Ranks χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να ξεδιαλύνει τον τεράστιο όγκο των γνωστοποιήσεων, να φιλτράρει τις αγοραπωλησίες και να καταλήξει σε μια λίστα με τους 25 κορυφαίους corporate insiders.

Πέρα από τον Φίλερ, στα αστέρια της TipRanks συγκαταλέγεται ο Στιβ Mιχέιλο, τον CEO της εταιρείας τηλεφωνικών υπηρεσιών Crexendo, όπου έχει μερίδιο 60 εκατ. δολαρίων. Ο Μιχέιλο έχει καταγράψει κέρδος σε 83% των αγοραπωλησιών του τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τη μέτρια επίδοση των μετοχών της Crexendo. Οι 1.985 ακόλουθοί του ξέρουν ότι όταν ο CEO αγοράζει, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η μετοχή να κινηθεί υψηλότερα. 

Ένας ακόμα αστέρας είναι ο Σνεχάλ Πατέλ, ο CEO της φαρμακευτικής Greenwich LifeSciences, ο οποίος έχει κάνει μόνο πέντε αγοραπωλησίες αλλά έχει επιτύχει απόδοση 488%, γιατί τέσσερις από αυτές έγιναν λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιας ελπιδοφόρας κλινικής μελέτης ενός φαρμάκου κατά του καρκίνου.

Ο Φίλερ ισχυρίζεται ότι είναι μακροχρόνιος επενδυτής στη Centure και δεν είχε ποτέ σχέσεις με την εταιρεία. Ο Πατέλ υποστηρίζει ότι η επιτυχία της δοκιμής της Greenwich LifeSciences είχε γνωστοποιηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας προτού κάνει την αγοραπωλησία. 

Δεν είναι μόνο αυτοί που βρίσκονται στην κορυφαία 25αδα της TipRanks που κερδίζουν συνεχώς την αγορά. Οι αγορές που έκαναν στελέχη επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είχαν υψηλότερη απόδοση από αυτή του S&P 500 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2015 και του 2020, σύμφωνα με ανάλυση της TipRanks. Η διαφορά μπορεί να φαίνεται σκανδαλώδης σε όσους δεν γνωρίζουν καλά τους κανόνες για την εσωτερική πληροφόρηση στις ΗΠΑ, oι οποίοι απαγορεύουν σε όσους κάνουν συναλλαγές να χρησιμοποιούν υλικό το οποίο δεν αποτελεί δημόσια πληροφορία. Αλλά στη Wall Street αποτελεί κοινό μυστικό ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική. 

Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι πολλοί corporate insiders κάνουν καλές επενδυτικές επιλογές όχι χάρη στην τύχη ή την κρίση τους. Καταδεικνύουν επίσης ότι η πρακτική αυτή είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και ότι κανείς - ούτε οι ρυθμιστικές αρχές, ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε οι ίδιες οι εταιρείες - κάνουν οτιδήποτε για να τη σταματήσουν. 

«Δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε πόσο οπορτουνιστικό είναι το τρέχον σύστημα» υποστηρίζει ο Ντάνιελ Τέιλορ, καθηγητής στο Γουόρτον Σκουλ. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Wall Street είναι στημένη και… έχουν δίκιο» υπογραμμίζει. 

O Tέιλορ άρχισε να ασχολείται με το ζήτημα το 2016, λίγα χρόνια αφότου έφτασε στο Γουόρτον, όταν δημοσίευσε άρθρο που υποστήριζε ότι οι υπάλληλοι των τραπεζών που προηγουμένως είχαν εργαστεί στη Fed, στο υπουργείο Οικονομικών ή κάποια άλλη σημαντική ρυθμιστική αρχή πέτυχαν υψηλότερες αποδόσεις από την αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Έκτοτε ο Τέιλορ έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στα οποία αναλύει τις γνωστοποιήσεις στη SEC και άλλες βάσεις δεδομένων για ενδείξεις εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών. 

Ένα κομμάτι της έρευνας του Τέιλορ αφορά το πώς συμπεριφέρονται οι κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών όταν οι εργοδότες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κάθε χρόνο η SEC ανοίγει έρευνα για εκατοντάδες εταιρείες, αλλά δεν οδηγούν όλες κάπου, ενώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψουν το οτιδήποτε στους μετόχους. Επίησης, επαφίεται στις εταιρείες να αποφασίσουν αν το προσωπικό πρέπει να απέχει από αγοραπωλησίες μετοχών. Οι περισσότερες απαγορεύουν το trading για ένα διάστημα πριν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, αλλά πέρα από αυτό αφήνουν τα στελέχη τους να κάνουν ότι θέλουν.

Μετά από διαπραγματεύσεις, ο Τέιλορ έπεισε τη SEC να του δώσει μια λίστα 300 σελίδων με έρευνες τις οποίες ξεκίνησε από το 2000 ως το 2017, τις οποίες διασταύρωσε με τις γνωστοποιήσεις στελεχών στη SEC για αγοραπωλησίες μετοχών. Το συμπέρασμά του ήταν ότι οι εταιρικοί κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών πουλούσαν συστηματικά μετοχές προτού τα προβλήματα των εταιρειών τους αρχίσουν να αποτυπώνονται στην τιμή της μετοχής. 

Ο Τέιλορ λέει ότι η ιδέα του ήρθε όταν είδε τη μετοχή της Under Armour να βουτάει 18% στις 4 Νοεμβρίου του 2019, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι αρχές ερευνούν τις λογιστικές πρακτικές της. Πριν από αυτό, οι γνωστοποιήσεις στη SEC δείχνουν ότι τα στελέχη της εταιρείας πουλούσαν μετοχές της σε ανυποψίαστους αγοραστές. 

Είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη ιστορία. Στη CBS, oι μέτοχοι μηνύουν τα μέλη του Δ.Σ. για την πώληση μετοχών προτού η εταιρεία αποκαλύψει ότι ο CEO ήταν υπό έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση. Ανώτατο στέλεχος στην Boeing πούλησε μετοχές 5 εκατ. δολαρίων μετά από εσωτερική πληροφόρηση ότι ένα πρόβλημα στο λογισμικό μπορεί να ήταν υπεύθυνο για την πτώση του αεροσκάφος της Lion Air τον Οκτώβριο του 2018. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v