Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Alert ECDC για υψηλό κίνδυνο σε χώρες με χαμηλό εμβολιασμό

Καμπανάκι για μολύνσεις-θανάτους έως τέλος Νοεμβρίου. Τι υποδεικνύει νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης-Ελέγχου Νοσημάτων.

Κορωνοϊός: Alert ECDC για υψηλό κίνδυνο σε χώρες με χαμηλό εμβολιασμό

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού, στις νοσηλείες και στους θανάτους το φθινόπωρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που δεν έχουν ακόμη επιτύχει αρκετά υψηλή κάλυψη εμβολιασμού για την COVID-19 στο σύνολο των πληθυσμών τους και οι οποίες σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο ECDC αναφέρει ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό υποδεικνύεται από μια νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου (rapid risk assessment) του ιού SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες παραμένει, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας συνδυασμός υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και αποτελεσματικής μείωσης των επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μεγάλου βάρους της COVID-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυτό το φθινόπωρο», τονίζει η Διευθύντρια του ECDC 'Αντρεα Αμμόν.

Προσθέτει ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων που θέτει η παραλλαγή Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ».

Οι χώρες με υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού για την COVID-19 στο σύνολο του πληθυσμού διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να βιώσουν έντονο κύμα κρουσμάτων, νοσηλείας και θνητότητας από τώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι θα αναφερθούν μεγαλύτερες αναλογίες κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες. Παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, που αποτρέπουν τον συνωστισμό καθώς και η υγιεινή και ο βελτιωμένος αερισμός θα παραμείνουν απαραίτητες για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι ουσιαστικός για να μετριάσει τον αντίκτυπο στα άτομα και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους επόμενους μήνες από την πιθανή συν-κυκλοφορία των δύο ιών.

Παραμένει ζωτικής σημασίας τα συστήματα επιτήρησης της COVID-19 να μπορούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν αποτελεσματικά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους, προκειμένου να καθοδηγούν τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα δημόσιας υγείας και να κατανοούν τον αντίκτυπό τους.

ΠΟΥ: Εμβολιαστική φτώχεια στην Αφρική

Να σημειωθεί πως μόλις 15 εκ των 54 αφρικανικών κρατών έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους κατά της Covid-19 και πολλοί υγειονομικοί της πρώτης γραμμής εξακολουθούν να κινδυνεύουν, όπως έγινε γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.

Οι δύο αυτοί οργανισμοί απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διανομής δόσεων σε όσους κινδυνεύουν στην ήπειρο, εν μέσω των «ασαφών σχεδίων διανομής», όπως τα χαρακτήρισε ο ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ζητήσει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% των υγειονομικών σε κάθε χώρα έως σήμερα, ένας στόχος που επετεύχθη από το σχεδόν 90% των υψηλού εισοδήματος χωρών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι μισές από τις 52 αφρικανικές χώρες, που έχουν παραλάβει εμβόλια κατά της covid-19, έχουν εμβολιάσει πλήρως μόλις το 2% ή λιγότερο των πληθυσμών τους, τονίζει σε ένα δελτίο τύπου το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στη Μπραζαβίλ.

Ο Χάουαρντ Κέιτον, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, εξήγησε στο Reuters πως ανέλυσε δεδομένα από εννέα αφρικανικές χώρες.

Τα στοιχεία αυτά κατέδειξαν πως περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών συνεχίζει να περιμένει την πρώτη δόση εμβολίου και μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Παρά τις υποσχέσεις, δεν βλέπουμε να γίνονται διανομές. Πρόκειται για μια υγειονομική κρίση και μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

«Σήμερα, οι νοσηλευτές και οι υγειονομικοί θα πάνε στη δουλειά τους γνωρίζοντας πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως χωρίς να έχουν την προστασία του εμβολίου».

Στο μεταξύ, ορισμένες πλούσιες χώρες χορηγούν ήδη αναμνηστικές δόσεις και εμβόλια στους νέους, επισήμανε.

«Ξέρετε, μόλις είδαμε έναν δισεκατομμυριούχο να στέλνει έναν υγειονομικό στο διάστημα κι όμως, εδώ στη Γη, έχουμε εκατομμύρια υγειονομικούς να περιμένουν ακόμη να εμβολιαστούν. Δεν θα έπρεπε να κάνουν μια ευχή σε ένα αστέρι για να λάβουν ένα εμβόλιο, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα», τόνισε ο Κέιτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v