Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Ισοδύναμο με $190 το βαρέλι αργού μετά τα ρεκόρ

Σε επίπεδα που δεν έχει δει ποτέ στην ιστορία ο «μαύρος χρυσός» έχει σκαρφαλώσει η τιμή του φυσικού αερίου. Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά και οι φόβοι ότι ο χειμώνας θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Φυσικό αέριο: Ισοδύναμο με $190 το βαρέλι αργού μετά τα ρεκόρ

Η εντεινόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση ώθησε την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία σε επίπεδα που αντιστοιχούν περίπου σε 190 δολάρια το βαρέλι αργού πετρελαίου, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην πετρελαϊκή αγορά.

Και στις δυο περιοχές σημειώθηκαν νέα ρεκόρ στην τιμή των καυσίμων για θέρμανση και παραγωγή ενέργειας αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σπεύδουν να ανανεώσουν τα χαμηλά για την εποχή αποθέματα ενόψει του χειμώνα που καταφθάνει στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε εναλλακτικές λύσεις, όπως ο λιγνίτης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου του φυσικού αερίου έφτασε τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα νωρίς την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ, πριν υποχωρήσει αργότερα.

Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 190 ευρώ το βαρέλι αργού πετρελαίου, τιμή διπλάσια από την αξία της ενέργειας σε ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent την ίδια ημέρα. Η τιμή του συμβολαίου αναφοράς του αργού πετρελαίου ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 147,50 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούλιο του 2008.

Την Πέμπτη, ο JKM, ο δείκτης αναφοράς της Βόρειας Ασίας για τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αυξήθηκε στα 34,47 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2009, σύμφωνα με την S&P Global Platts. Η μετατροπή του σε μονάδες πετρελαίου, δίνει επίσης τιμή περίπου $190 ανά βαρέλι.

Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται από τις ΗΠΑ ως την Ευρώπη και την Ασία καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, ενώ η προσφορά υστερεί. Τα εξαντλημένα αποθέματα μετά τον περασμένο χειμώνα, που ήταν πιο κρύος και μακρύς από το συνηθισμένο, σε συνδυασμό με μειωμένες επενδύσεις σε ορισμένες περιοχές και την αναβολή έργων συντήρησης μετά το 2020 λόγω των περιορισμών του Covid έχουν συμβάλλει στην παγκόσμια κρίση.

Η κρίση της προσφοράς μεταφέρεται και σε άλλες αγορές, στηρίζοντας παράλληλα τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας προσπαθούν να βρουν οποιαδήποτε εναλλακτική στο φυσικό αέριο μπορούν, όπως το μαζούτ για παραγωγή ενέργειας και για τη θέρμανση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v