Η ΕΚΤ εξετάζει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Την αντικατάσταση του έκτακτου προγράμματος PEPP σχεδιάζει η ΕΚΤ. Χωρίς πλαφόν στις αγορές ομολόγων το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο APP.

Η ΕΚΤ εξετάζει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει μια πιθανή αναταραχή στις αγορές όταν ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα PEPP την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο έκτακτο εργαλείο και ταυτόχρονα θα συμπληρώσει το παλαιότερο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης APP, τόνισαν οι πηγές. 

Ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, υπογράμμισαν. 

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα. 

Το πρόγραμμα αποσκοπεί να λειτουργήσει ως προστατευτικό μέτρο σε περίπτωση που η λήξη του PEPP στο τέλος Μαρτίου προκαλέσει selloff στην αγορά ομολόγων χωρών με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, πρόσθεσαν οι πηγές. 

Οι αγορές μέσω του νέου προγράμματος θα γίνονται χωρίς τον περιορισμό που αναγκάζει την ΕΚΤ να έχει πλαφόν στο χρέος που επιτρέπεται να αποκτήσει από κάθε χώρα. Ο κανόνας αυτός ισχύει από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές αγορές ομολόγων το 2015. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v