Χρυσή ευκαιρία για τον Πούτιν η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Στους σνομπ αξιωματούχους της ΕΕ αποδίδει εν μέρει την κρίση, που θέλει να αξιοποιήσει, ο Ρώσος πρόεδρος. Διπλός ο στόχος του: έγκριση Nord Stream 2 και μακροπρόθεσμες σταθερές τιμές για φυσικό αέριο. Αύξηση ροής απαιτεί νέα συμβόλαια λέει το Κρεμλίνο.

Χρυσή ευκαιρία για τον Πούτιν η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Ευκαιρία αξιοποίησης της κρίσης φυσικού αερίου βλέπει ο Ρώσος πρόεδρος. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξαναγράψει τους κανόνες της αγοράς φυσικού αερίου μετά από χρόνια αγνόησης των ανησυχιών της Μόσχας, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος -η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom προτιμά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Η Ρωσία επιδιώκει επίσης γρήγορη έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, για να δώσει ώθηση στις παραδόσεις φυσικού αερίου, προσθέτουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Πούτιν πρόκειται να μιλήσει στην Εβδομάδα Ρωσικής Ενέργειας την Τετάρτη. Εν μέσω καθημερινών ρεκόρ έως και 40% στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, έκανε μία παρέμβαση για να ηρεμήσει την αγορά την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η Gazprom μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες για να βοηθήσει με τις ελλείψεις.

Ακόμα και αν το Κρεμλίνο θεωρεί τον Πούτιν ενεργειακό σωτήρα της Ευρώπης, η Ρωσία δεν έχει καμία ψευδαίσθηση ότι θα κερδίσει πολιτικές παραχωρήσεις από την ΕΕ ή θα χαλαρώσει τις τεταμένες σχέσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο και σύμβουλο πολιτικής που είναι κοντά στην προεδρία.

«Ο Πούτιν αισθάνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία από την κρίση», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων που ίδρυσε το Κρεμλίνο. «Η Ρωσία θέλει να αποτρέψει την ΕΕ να καθυστερήσει την πιστοποίηση του Nord Stream 2 και να ξεκινήσει συνομιλίες για μακροπρόθεσμες σταθερές τιμές για το φυσικό αέριο».

Σνομπ αξιωματούχοι

Ο Πούτιν αποδίδει την ενεργειακή κρίση εν μέρει στους σνομπ αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι όπως είπε, έχουν πιέσει για τη μετάβαση σε τιμολόγηση με τιμές αγοράς και «δεν θέλουν να ακούσουν τίποτε άλλο».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και τα μέτρα σε σύνοδο στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Η Ευρώπη βασίζεται στην Gazprom για το ένα τρίτο των προμηθειών φυσικού αερίου. Ενώ η αποθήκευση αερίου στην ήπειρο ξαναχτίζεται από χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για αυτή την εποχή, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές για παραδόσεις από άλλες πηγές, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Με τον χειμώνα να πλησιάζει γρήγορα, αυτό αφήνει την περιοχή δυνητικά περισσότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία για επιπλέον προμήθειες, έτσι ώστε να αποφύγει τις ελλείψεις όταν ο καιρός κρυώσει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος επιβλέπει την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη ότι η βιαστική μετάβαση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλε στην κρίση του εφοδιασμού της Ευρώπης. Την περασμένη εβδομάδα, είπε στον Πούτιν ότι η ταχεία ευρωπαϊκή έγκριση του Nord Stream 2 για παράδοση φυσικού αερίου θα δώσει «θετικό σήμα» στις αγορές.

Από την πλευρά της, η ΕΕ ελπίζει ότι η κρίση του φυσικού αερίου είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο. Επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν τον σκληρό χειμώνα -με τις τιμές να παραμένουν υψηλές και τον κίνδυνο ο Nord Stream 2 να μην είναι έτοιμος να ξεκινήσει για μήνες. Η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δήλωσε την Τρίτη ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην περιοχή είναι στο περίπου 75% της χωρητικότητας, πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη δεκαετία, αλλά επαρκής για την κάλυψη της ζήτησης.

Η ΕΕ πρόκειται επίσης να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινών αγορών φυσικού αερίου από κράτη-μέλη για την ενίσχυση της αγοραστικής μόχλευσης με τρίτα μέρη, σε μια εργαλειοθήκη που θα οριστεί την Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι το μπλοκ είναι απίθανο να προβεί σε άμεση δράση και να λάβει υπόψη τυχόν προτάσεις του Πούτιν, ειδικά δεδομένης της συνεχιζόμενης έντασης για θέματα όπως η Λευκορωσία και η Ουκρανία.

Επί του παρόντος, περίπου το 20% των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου της Gazprom συνδέεται με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ λίγο περισσότερο από το 50% τιμολογείται είτε για την επόμενη μέρα είτε για τον επόμενο μήνα, σημειώνει ο Ρον Σμιθ, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην BCS Global Markets.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει τη συσχέτιση με τις τιμές του πετρελαίου στις συμβάσεις φυσικού αερίου και να απομακρυνθεί από την άμεση τιμολόγηση στην οποία η ΕΕ επιμένει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, δήλωσαν οι δύο άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Η Gazprom έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει τον Nord Stream 2 με φυσικό αέριο και θέλει οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να τον θέσουν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, είπαν.

Ρωσία προς ΕΕ: Αύξηση ροής φυσικού αερίου απαιτεί νέα συμβόλαια

Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων και η τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Τίποτε δεν μπορεί να παραδοθεί εκτός συμβολαίων. Πώς; Τσάμπα; Είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Gazprom», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Τσουλγκίνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι για την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, είναι αναγκαία η αναθεώρηση των συμβολαίων.

«Μιλάμε για μεγάλη αύξηση της ζήτησης για το φυσικό μας αέριο. Και, με το δεδομένο ότι η Ρωσία υπήρξε πάντοτε αξιόπιστος προμηθευτής, θεωρώ ότι θα παραμείνει έτσι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossïia-24, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Αν υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες, αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά βάσει νέων συμβολαίων με νέους όρους», απάντησε ο Νικολάι Τσουλγκίνοφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v