Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Με ποιους όρους προσφέρεται να «βοηθήσει» ο Πούτιν

Η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει εξαγωγές-ρεκόρ προς την Ευρώπη φέτος, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Η γρήγορη έγκριση του Nord Stream 2 θα ήταν ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ενέργεια: Με ποιους όρους προσφέρεται να «βοηθήσει» ο Πούτιν

Με την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών της Ενέργειας στην Ευρώπη να είναι στο επίκεντρο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της χώρας του ως υπερδύναμης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, σε μία χαοτική μέρα κατά την οποία το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκε 40% σε λίγα λεπτά, ο Πούτιν προσφέρθηκε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης. Η Ρωσία θα μπορούσε δυνητικά να κάνει εξαγωγές-ρεκόρ προς την ευρωπαϊκή ήπειρο φέτος, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η γρήγορη έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα ήταν ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο Nord Stream 2 βρίσκεται εξ ολοκλήρου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, αλλά εξαρτάται από μία μακρά, περίπλοκη και άκρως πολιτικοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης. Ενώ ο ίδιος ο Πούτιν δεν συνέδεσε άμεσα τις πρόσθετες προμήθειες με την έγκριση του αγωγού, σημείωσε ότι μία άλλη σημαντική διαδρομή για τις ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη, η Ουκρανία, είναι πιο δαπανηρή και ρυπογόνος.

«Ας σκεφτούμε τη δυνητική αύξηση της προσφοράς στην αγορά, μόνο που πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη.

Καθώς η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση παραμένει, οι κυβερνήσεις δίνουν αγώνα για να ανταποκριθούν, ελπίζοντας σε πιο ήπιο χειμώνα. Οι χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες προμήθειες από τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της περιοχής, αποτελούν σημαντική αιτία της κατάστασης, σύμφωνα με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η κρατική επιχείρηση Gazprom έχει εκπληρώσει όλες τις συμβάσεις προμηθειών της και η χώρα του δεν επιθυμεί να χειραγωγήσει τις αγορές.

Οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη κατά τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς ήταν κοντά σε υψηλά όλων των εποχών, σύμφωνα με την εταιρεία. Εάν αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί για το υπόλοιπο 2021, θα είναι χρονιά-ρεκόρ, δήλωσε ο Πούτιν.

Οι καθημερινές εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη ήταν κοντά σε ρεκόρ φέτος, αλλά υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αυξημένης εγχώριας ζήτησης λόγω της πρόωρης έναρξης περιόδου θέρμανσης.

Σταθεροποίηση των αγορών

Ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση και τα στελέχη της ενέργειας να υποβάλουν προτάσεις για τον τρόπο σταθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και ο Nord Stream 2 δεν ήταν η μόνη πρόταση.

Ωστόσο, η μοίρα του Nord Stream 2 συνδέεται όλο και περισσότερο με την κατάσταση στην Ευρώπη. Η πτώση των εξαγωγών της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο, η οποία σήμαινε χαμηλότερες προμήθειες μέσω των διαδρομών από Ουκρανία και Πολωνία, προκάλεσε επικρίσεις ότι η χώρα παρακρατεί προμήθειες για την ταχύτερη έγκριση του αγωγού.

Ο Πούτιν ωστόσο δήλωσε ότι η Gazprom θα στείλει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας φέτος από ό,τι έχει συμφωνήσει. Ωστόσο, μίλησε επίσης για την καταλληλότητα της χώρας ως δρομολόγιου διέλευσης, αναφέροντας ότι τα νέα συστήματα αγωγών της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο και τη Βαλτική Θάλασσα -τα οποία περιλαμβάνουν τον Nord Stream 2- είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ανώτερα.

H αποστολή μεγαλύτερου όγκου φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι «οικονομικά ασύμφορη, επειδή είναι πιο ακριβή», δήλωσε ο Πούτιν. «Η προμήθεια μέσω των νέων συστημάτων αγωγών μειώνει την ποσότητα των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 5,6 φορές».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η τρέχουσα κρίση της αγοράς είναι το αποτέλεσμα της ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία έχει αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας. Ο αναπάντεχα μακρύς και κρύος χειμώνας έχει εξαντλήσει τα αποθέματα αερίου της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης το «λάθος» που έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές να στραφούν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που προτιμά η Ρωσία σε βραχυπρόθεσμες συναλλαγές στα χρηματιστήρια Ενέργειας της περιοχής.

«Σήμερα έχει γίνει απολύτως σαφές ότι αυτή η πολιτική είναι εσφαλμένη», δήλωσε ο Πούτιν. «Ως αποτέλεσμα, η τιμή του αερίου έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ και σήμερα δίνει μάχη στις 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα».

Καθοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Πέμπτη. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρεί 23%, στα 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα - είναι χαμηλότερα από το υψηλό της Τετάρτης αλλά απέχει πολύ από τα €18 που βρισκόταν πριν από έξι μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v