Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Κόβουν-ράβουν μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Τι αναφέρεται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος των Ευρωπαίων ηγετών για τα έκτακτα μέτρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Υπό συζήτηση σήμερα από τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Κόβουν-ράβουν μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα έκτακτα μέτρα από τα κράτη-μέλη, για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και εταιρείες.

Oι Eυρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα θα καλέσουν τα κράτη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση» της εργαλειοθήκης που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, για να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του ανακοινωθέντος που είδε το Bloomberg News. Η ενεργειακή κρίση οδήγησε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21-22 Οκτωβρίου, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας αυξήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, εν μέσω ελλείψεων εφοδιασμού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν επίσης τους υπουργούς και την Κομισιόν να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών, να αυξηθεί η ενεργειακή ανθεκτικότητα της ΕΕ και να διασφαλίσουν μία επιτυχημένη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος. Η ανακοίνωση πρόκειται να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών την Παρασκευή και ενδέχεται να αλλάξει πριν υιοθετηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει περιορισμένες δυνατότητες για να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σχέδιο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης, με τις εθνικές κυβερνήσεις να έχουν τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό των μέτρων. Ορισμένες χώρες κάλεσαν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να προτείνει νέα μέτρα, μία κίνηση που θα μπορούσε να είναι δύσκολη λόγω των διαφορετικών πηγών ενέργειας και των στρατηγικών συμφερόντων των κρατών-μελών.

Η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περιελάμβανε βήματα όπως μειώσεις φόρων και κρατικές ενισχύσεις για επιχειρήσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα θα αναγνωρίσουν ότι «περιέχει χρήσιμα μέτρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v