Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον Alexei Navalny το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τον βραβευθέντα για το 2021 ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Heidi Hautala στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου.

Στον Alexei Navalny το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, Alexei Navalny απονέμεται το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021 για την ελευθερία της σκέψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον βραβευθέντα για το 2021 ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Heidi Hautala στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (δηλ. του Προέδρου του ΕΚ και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε τον Alexei Navalny για το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ. Έχει αγωνιστεί με συνέπεια κατά της διαφθοράς του καθεστώτος του Vladimir Putin, και, μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των πολιτικών εκστρατειών του, βοήθησε να αναδειχθούν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας. Ο Navalny κινητοποίησε και κέρδισε την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό, δηλητηριάστηκε και φυλακίστηκε.»

«Απονέμοντας το Βραβείο Ζαχάρωφ στον Alexei Navalny, αναγνωρίζουμε την τεράστια προσωπική του γενναιότητα και επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωσή του», πρόσθεσε.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Heidi Hautala δήλωσε: «Φέτος, το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε σε υπέρμαχο της αλλαγής. Ο Alexei Navalny επέδειξε μεγάλη θάρρος στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει το δικαίωμα στην επιλογή του λαού της Ρωσίας να επιλέξει τους ηγέτες του. Για πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στη χώρα του. Αυτό του έχει κοστίσει την ελευθερία του και παραλίγο τη ζωή του. Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.»

«Σήμερα, το Κοινοβούλιο τιμά επίσης μια ομάδα Αφγανών γυναικών, οι οποίες αγωνίστηκαν σκληρά για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην προεπιλογή για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Τιμούμε το θάρρος των γυναικών αυτών, οι οποίες είναι μεταξύ των πρώτων που υπέστησαν παραβιάσεις των πλέον βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.

Καταπολέμηση της διαφθοράς στη Ρωσία

Ο Alexei Navalny είναι Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και σημαντικός πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Ήρθε στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας διοργανώνοντας διαδηλώσεις κατά του προέδρου Πούτιν και της κυβέρνησής του, και λόγω της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου στη χώρα του, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς. Τον Αύγουστο του 2020, ο Navalny δηλητηριάστηκε και χρειάστηκαν μήνες για να αναρρώσει στο Βερολίνο. Συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2021. Εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών, στην οποία απομένουν περισσότερα από δύο χρόνια. Ενώ ήταν φυλακισμένος σε σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφάλειας, ο Navalny πραγματοποίησε μακρά απεργία πείνας στα τέλη Μαρτίου 2021 για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Τον Ιούνιο του 2021, ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε τη λειτουργία των περιφερειακών γραφείων του Navalny και του ιδρύματός του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως εξτρεμιστικά και ανεπιθύμητα από τις ρωσικές αρχές.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v