Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίχνει τις τιμές ενέργειας στην ΕΕ η εντολή Πούτιν για περισσότερο φυσικό αέριο

Η ρητορική του Ρώσου Προέδρου οδηγεί το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σε πτώση κατά 12%. Στήριξη και από την αύξηση των ροών από τη Νορβηγία. Γιατί παραμένουν ωστόσο οι ανησυχίες για νέα ανηφόρα των τιμών.

Ρίχνει τις τιμές ενέργειας στην ΕΕ η εντολή Πούτιν για περισσότερο φυσικό αέριο

Υποχωρούν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας την Πέμπτη, μετά τα μηνύματα από τη Ρωσία ότι η προσφορά καυσίμων ενδέχεται να αυξηθεί τον επόμενο μήνα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom την Τετάρτη να επικεντρωθεί στην πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκευτικών χώρων της από τις 8 Νοεμβρίου, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Ρωσία. Αυτό θα βοηθήσει στην άμβλυνση της σφιχτής προσφοράς, είπε.

Επιπλέον, οι ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία αυξήθηκαν, με την κορυφαία σε πωλήσεις Equinor ASA να υπόσχεται να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Η τιμή για το ολλανδικό φυσικό αέριο παράδοσης επόμενου μήνα υποχώρησε κατά 12% την Πέμπτη. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ρητορική του Πούτιν βοηθάει να μειωθούν οι τιμές, με ορισμένους αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή ΕΝωση να κατηγορούν τη χώρα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως πολιτικό εργαλείο, κάτι που η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Αν και η τιμή για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, που είναι δείκτης αναφοράς, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τα ρεκόρ που έσπαγε νωρίτερα τον Οκτώβριο, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά σε περίπτωση κρύου χειμώνα, καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία παραμένουν περιορισμένες και ο ανταγωνισμός με την Ασία για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι έντονος.

Το επίκεντρο της Ρωσίας στην ανοικοδόμηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου που εξαντλήθηκαν από έναν βαρύ χειμώνα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της Gazprom στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για την αγορά της ευρωπαϊκής ηπείρου, που παλεύει με την ενεργειακή πίεση. Η Ευρώπη ξεκίνησε την περίοδο θέρμανσης με τα πιο χαμηλά αποθέματα της τελευταίας δεκαετίας.

Η γερμανική ενέργεια για τον επόμενο μήνα και το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς υποχώρησαν κατά 10%, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι τιμές για δικαιώματα εκπομπών άνθρακα μειώθηκαν επίσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v