Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει την κάνουλα η Gazprom: Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη

«Οι όγκοι και οι διαδρομές μεταφοράς φυσικού αερίου έχουν καθοριστεί», ανέφερε η εταιρεία. Ξεκινά η αποστολή σε πέντε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις. Υποχωρούν οι τιμές -το ολλανδικό φυσικό αέριο έφτασε να χάνει 6,2%.

Ανοίγει την κάνουλα η Gazprom: Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Σχέδιο για την αποστολή φυσικού αερίου σε πέντε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης τον Νοέμβριο ξεκινά η ρωσική Gazprom, υλοποιώντας την υπόσχεση που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα.

«Οι όγκοι και οι διαδρομές μεταφοράς φυσικού αερίου έχουν καθοριστεί», ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, πριν από δύο εβδομάδες ο Πούτιν έδωσε εντολή στην εταιρεία να επικεντρωθεί στην αναπλήρωση των αποθεμάτων της στη Γερμανία και την Αυστρία από τις 8 Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της ρωσικής εκστρατείας αποθήκευσης αποθεμάτων.

Οι τιμές ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν υπερτριπλασιαστεί φέτος, με τη Ρωσία να διατηρεί περιορισμένες τις προμήθειες και τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου να αποστέλλονται στην Ασία. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα έφτασαν στο πιο χαμηλό για την εποχή επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί την Τρίτη, εν μέσω των ενδείξεων ότι θα φτάσει περισσότερο ρωσικό αέριο -το ολλανδικό φυσικό αέριο έφτασε να χάνει 6,2%.

Η Gazprom έχει δεσμεύσει επιπλέον 10 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως χωρητικότητας αγωγού στα σύνορα Ουκρανίας-Σλοβακίας, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Ουκρανικού Συστήματος Μεταφοράς. Οι προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal-Ευρώπη ρέουν επίσης δυτικά από την Πολωνία προς τη Γερμανία, επιστρέφοντας στην κανονική τους πορεία, αφότου η κατεύθυνσή τους αντιστράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Gazprom έστειλε λίγα καύσιμα στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο, ενώ ορισμένες «ενέσεις» συνεχίζονται, αν και σε πιο χαμηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v