Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» Fed για ρίσκα από το κινεζικό real estate

Τα προβλήματα στην Κίνα μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές μέσω μιας επιδείνωσης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, να δημιουργήσουν κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και να επηρεάσουν τις ΗΠΑ, προειδοποιεί η Fed.

«Καμπανάκι» Fed για ρίσκα από το κινεζικό real estate

Η Fed προειδοποίησε τη Δευτέρα για πιθανή μετάσταση της κρίσης του κινεζικού real estate στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Από το καλοκαίρι, ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός Evergrande και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate έχουν προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές καθώς δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

«Οι πιέσεις στο κινεζικό real estate μπορούν σύντομα να προκαλέσουν πιέσεις στο κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα, με πιθανές μεταστάσεις στις ΗΠΑ» τονίζει η κεντρική τράπεζα στην τελευταία της έκθεση για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές τον χρόνο. 

«Αν και οι κινεζικές αρχές έχουν εισάγει μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις αγορές ακινήτων, υπάρχει ο κίνδυνος τα οικονομικά προβλήματα να συνεχίσουν να αυξάνονται» σημειώνει.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η έκθεση τονίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας και του χρηματοοικονομικού της συστήματος και των παγκόσμιων εμπορικών δεσμών, «τα χρηματοοικονομικά προβλήματα στην Κίνα μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές μέσω μιας επιδείνωσης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, να δημιουργήσουν ρίσκα για την παγκόσμια ανάπτυξη και να επηρεάσουν τις ΗΠΑ».

H Fed είχε αναφέρει και σε προηγούμενες εκθέσεις της την Κίνα, τα υψηλά επίπεδα χρέους και τις υψηλές τιμές στο κινεζικό real estate ως πιθανούς κινδύνους για το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v