Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες χώρες επιλέγουν σκληρή γραμμή για τους ανεμβολίαστους

Πρόστιμα, απαγορεύσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό ρίχνουν στη μάχη οι κυβερνήσεις, που έχουν θορυβηθεί από τη μετάλλαξη Ομικρον, για να πειστούν οι αρνητές.

Ποιες χώρες επιλέγουν σκληρή γραμμή για τους ανεμβολίαστους

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού στοχοποιούνται όλο και περισσότερο οι ανεμβολίαστοι.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γερμανία και το Ισραήλ έρχονται πιο κοντά στην ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και η Ισπανία βάζει φρένο σε ορισμένους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Παρά τις διαμαρτυρίες, η τακτική «κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή» σε όσους δεν εμβολιάζονται προτιμάται από τις κυβερνήσεις, που έχουν θορυβηθεί από την μετάλλαξη Ομικρον.

Μερικά από τα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο:

Πρόστιμα από την Ελλάδα

Η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για όλους τους Ελληνες άνω των 60 ετών. Από τον επόμενο μήνα, οι αρνητές θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν κάνουν το εμβόλιο, με τα χρήματα να πηγαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τις 580.000 ανεμβολίαστους ανθρώπους άνω των 60 ετών είχαν κάνει δόση τον Νοέμβριο.

Lockdown στην Αυστρία

Η χώρα με ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο καγκελάριος υποσχέθηκε ότι θα άρει τα μέτρα για τους εμβολιασμένους ή εκείνους που έχουν αναρρώσει από τον ιό. Το lockdown για τους μη εμβολιασμένους πιθανότατα θα συνεχιστεί. Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τις 7.200 ευρώ.

Ισπανία, Φινλανδία

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Φινλανδία που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν πιστοποιητικά Covid δεν θα σερβίρουν ποτά μετά τις 5 το απόγευμα, η Ισπανία έχει απαγορεύσει τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι -από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο αποδεικτικά εμβολιασμού για την είσοδο ενηλίκων.

Ουγγαρία

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτούν υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων -όποιος δεν το κάνει, μπορεί να μπει σε άδεια άνευ αποδοχών.

Τα πιστοποιητικά της Λιθουανίας

Πολλές χώρες στην Ευρώπη απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά η Λιθουανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Οι άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ανοσίας για να μπουν σε εστιατόρια, σινεμά, εμπορικά κέντρα, ενώ από τα τέλη του Δεκεμβρίου θα ισχύει για όλους άνω των 12 ετών. Η χώρα επίσης πληρώνει 100 ευρώ σε άτομα άνω των 75 ετών που θα κάνουν αναμνηστική δόση πριν από τις 31 Μαρτίου.

Οι δάσκαλοι της Ουκρανίας

Στην Ουκρανία, δάσκαλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο αν το 100% του προσωπικού είναι εμβολιασμένο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένα άτομα.

Τα μετρητά της Σλοβακίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας θέλει να δώσει voucher αξίας 500 ευρώ σε όποιον άνω των 60 ετών κάνει εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ήδη κάνει. Στα voucher, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, αντιτίθενται κάποιοι από την κυβέρνηση.

Τα ιατρικά έξοδα της Σιγκαπούρης

Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην κάνουν εμβόλια, θα πρέπει να πληρώσουν για τα ιατρικά έξοδά τους, εάν κολλήσουν Covid. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 18.460 δολάρια, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.

ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε επείγον διάταγμα που αναγκάζει τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να απαιτούν εμβολιασμό ή τακτικά τεστ. Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία στις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση μπορεί να προκαλέσει πρόστιμα έως και 136.000 δολαρίων.

Περίπου το 5% των μη εμβολιασμένων εργαζομένων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, όταν ο εργοδότης τους επέβαλε να κάνουν εμβόλιο, σύμφωνα με έρευνα που έκανε τον Οκτώβριο το Kaiser Family Foundation.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v