Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το AstraZeneca προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα

Μεγάλη έρευνα εντόπισε την αλληλεπίδραση μεταξύ εμβολίου και μιας πρωτεΐνης ως πιθανή αιτία για την εμφάνιση της παρενέργειας.

Γιατί το AstraZeneca προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει έναν πιθανό λόγο που το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις στο αίμα.

Προκλινική έρευνα που διενήργησε η ίδια η εταιρεία βρήκε μια αλληλεπίδραση μεταξύ του εμβολίου και μιας πρωτεΐνης γνωστής ως «αιμοπετάλιο factor 4», που μπορεί να κρύβεται πίσω από τις θρομβώσεις. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε σήμερα στο Journal Science Advances από επιστήμονες σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δέχτηκε κριτική για την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών και γι’ αυτό σε πολλές χώρες απαγορεύτηκε η χρήση του σε άτομα συγκεκριμένων ηλικιών.

Οι παρενέργειες είναι πιο συχνές μετά την πρώτη δόση παρά τη δεύτερη, με 426 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία έως τις 17 Νοεμβρίου επί 24 εκατομμυρίων πρώτων και δεύτερων δόσεων που χορηγήθηκαν.

Αν και η μελέτη δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία και η AstraZeneca εξετάζει τρόπους να τα αξιοποιήσει ως τμήμα της προσπάθειας να σταματήσουν αυτές οι σπάνιες παρενέργειες, δήλωσε η εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v