Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert για την ταχύτητα των μεταλλάξεων της Ομικρον

«Αν κοιτάξετε τις προηγούμενες παραλλαγές, την Αλφα, τη Βήτα, μπορείτε να δείτε ότι οι μεταλλάξεις έγιναν με την πάροδο του χρόνου», τονίζει ο επιστήμονας που την εντόπισε. Εξετάζεται και η εξέλιξη της σε ζώο.

Alert για την ταχύτητα των μεταλλάξεων της Ομικρον

Η ταχύτητα με την οποία η παραλλαγή Ομικρον φαίνεται να έχει συσσωρεύσει το ασυνήθιστο μοτίβο μεταλλάξεων της προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον Sikhulile Moyo, τον επιστήμονα που εντόπισε πρώτος το νέο στέλεχος που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ταχύτητα των μεταλλάξεων εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς εξελίχθηκε η παραλλαγή και προστίθεται στο παζλ του πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι.

«Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς προέκυψαν τόσες πολλές μεταλλάξεις για την Ομικρον σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε. «Αν κοιτάξετε τις προηγούμενες παραλλαγές, την Αλφα, τη Βήτα, μπορείτε να δείτε ότι οι μεταλλάξεις έγιναν με την πάροδο του χρόνου».

Μία από τις θεωρίες είναι ότι αυτό το στέλεχος αναπτύχθηκε σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο που είχε τον ιό για πολύ περισσότερο από το κανονικό. Ωστόσο, ο Moyo προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Μια άλλη υπόθεση που εξετάζεται είναι εάν θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί από ανθρώπους σε ζώο ξενιστή, να είχε προσαρμοστεί σε αυτό σχετικά γρήγορα και στη συνέχεια να μεταφέρθηκε ξανά στους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, στη Νότια Αφρική, τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από την Τρίτη, καθώς η παραλλαγή εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, δείχνοντας πόσο μεταδοτικό μπορεί να είναι το νέο στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v