Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πράσινο φως FDA για τρίτη δόση εμβολίου Pfizer σε 16-17 ετών

Οι γονείς, ωστόσο, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό νέων και εφήβων, ιδίως στην ομάδα 5-11 ετών. Το 16% των γονέων λέει ότι τα παιδιά τους σε αυτήν την ηλικία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Το 30% δεν σκοπεύει να εμβολιάσει τα παιδιά του.

ΗΠΑ: Πράσινο φως FDA για τρίτη δόση εμβολίου Pfizer σε 16-17 ετών

Προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία έναντι στο στέλεχος Δέλτα του ιού SARS-CoV-2 που έως τώρα είναι το στέλεχος που επικρατεί στις ΗΠΑ, αλλά και λόγω της επικείμενης απειλής του νέου στελέχους Όμικρον, ο FDA έδωσε έγκριση στις δόσεις ενίσχυσης του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε άτομα 16 και 17 ετών, με βάση κάποια δεδομένα από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι επεσήμαναν ότι οι δόσεις ενίσχυσης παίζουν καθοριστικό ρόλο έναντι του νέου στελέχους Όμικρον.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νέα δεδομένα.

Ήδη σε ενήλικες άνω των 18 είχαν εγκριθεί οι δόσεις ενίσχυσης, ενώ τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson δεν είναι εγκεκριμένα σε άτομα κάτω των 18 ετών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το όφελος μίας συνεχόμενης προστασίας από μία δόση ενίσχυσης ξεπερνά τον πιθανό κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, κυρίως των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί σε νεαρούς άνδρες.

Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, τα στοιχεία για δόσεις ενίσχυσης δεν είναι ακόμη ώριμα, ενώ τα παιδιά πιθανότατα θα μπορούν να περιμένουν και περισσότερο από έξι μήνες, από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού τους.

Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer δοκιμάζεται και σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση, αλλά επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας θα είναι διαθέσιμα μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.

Οι γονείς, ωστόσο, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό των νέων και εφήβων, ιδίως στην ομάδα 5-11 ετών, καθώς το 16% των γονέων λέει ότι τα παιδιά τους σε αυτήν την ηλικία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, και το 13% σκοπεύει να τα εμβολιάσει άμεσα, ενώ το 30% δεν σκοπεύει, ξεκάθαρα, να εμβολιάσει τα παιδιά του.

Η δόση ενίσχυσης μπορεί να είναι η απάντηση στο νέο στέλεχος Όμικρον, καθώς μία νέα μελέτη της εταιρείας Pfizer έδειξε ότι η δόση ενίσχυσης σε άτομα άνω των 16 ετών φτάνει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%, σε σχέση με όσους δεν την έλαβαν.

Πάνω τα κρούσματα παρά τις 200 εκατ. δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν

Μολονότι οι ΗΠΑ όδευαν να ξεπεράσουν το ορόσημο της χορήγησης 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται και έχουν φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ «αυξήθηκαν από τα σχεδόν 95.000 ημερησίως κατά μέσον όρο την 22η Νοεμβρίου στα σχεδόν 119.000 την ημέρα αυτή την εβδομάδα», ενώ οι εισαγωγές ασθενών με την COVID-19 έχουν αυξηθεί κατά 25% τον τρέχοντα μήνα σε σύγκριση με τον προηγούμενο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως περί το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ «δεν αρκεί για να αποτρέψει την εμφάνιση εστιών».

Οι ΗΠΑ, που πλησιάζουν παράλληλα το τραγικό ορόσημο των 800.000 θανάτων – είχαν καταγράψει 794.498 μέχρι χθες Πέμπτη – αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στο έδαφός τους, είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την υγειονομική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v