Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφιάλτης νέας υπερμετάλλαξης που συνδυάζει Δέλτα-Όμικρον

Η ταχύτατη ανάπτυξη της μετάλλαξης Όμικρον δημιουργεί κίνδυνο αλληλεπίδρασης με τη Δέλτα και τη δημιουργία μιας ακόμα πιο επικίνδυνης μετάλλαξης.

Εφιάλτης νέας υπερμετάλλαξης που συνδυάζει Δέλτα-Όμικρον

Μια νέα υπερμετάλλαξη θα μπορούσε να δημιουργηθεί, εάν η Όμικρον και η Δέλτα μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα, προειδοποίησε ένας από τους επικεφαλής της Moderna.

Οι λοιμώξεις από την Covid συνήθως περιλαμβάνουν μόνο ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δύο μπορεί να χτυπήσουν ταυτόχρονα. Εάν μολύνουν το ίδιο κύτταρο, μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα μετάλλαξη του ιού.

Ο Δρ Paul Burton, ο επικεφαλής ιατρός στην κατασκευή του εμβολίου της εταιρείας, προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Δέλτα και Όμικρον που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία το καθιστούν πιο πιθανό. Είπε στους βουλευτές της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή.

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού», είναι πιθανά, αλλά απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και τη σύμπτωση ως επί το πλείστον μη ελεγχόμενων γεγονότων.

Μόνο τρία στελέχη Covid που δημιουργήθηκαν από γονίδια που ανταλλάσσουν ιούς έχουν ποτέ καταγραφεί, με τον ιό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις, για να κάνει περισσότερες παραλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v