Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρώνει η Ομικρον την Ευρώπη, μπαράζ σκληρών μέτρων

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού «γίνεται ή έχει ήδη γίνει κυρίαρχη σε πολλές χώρες, οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε 1,5-3 ημέρες, προκαλώντας άνευ προηγουμένου ποσοστά μετάδοσης», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Η εικόνα ανά χώρα.

Σαρώνει η Ομικρον την Ευρώπη, μπαράζ σκληρών μέτρων

Νέα περιοριστικά μέτρα αποφασίζουν η μια χώρα μετά την άλλη, καθώς καλπάζει σε όλο τον κόσμο η παραλλαγή Όμικρον, προκαλώντας νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ευρώπη

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται στη Γηραιά Ήπειρο:

«Το Όμικρον γίνεται ή έχει ήδη γίνει το κυρίαρχο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε μιάμιση με τρεις ημέρες, προκαλώντας άνευ προηγουμένου ποσοστά μετάδοσης», δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Βρετανία

Στη Βρετανία αυτή τη στιγμή 129 άνθρωποι νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού και μέχρι στιγμής 14 έχουν καταλήξει, δήλωσε σήμερα στο Sky News η Bρετανίδα υφυπουργός Υγείας Γκίλιαν Κίγκαν.

Η ίδια σημείωσε επίσης πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς εξαιτίας της Covid-19, αν τα δεδομένα δείξουν πως είναι απαραίτητο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν θα θέσει σε ισχύ νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να ενεργήσει μετά.

Γαλλία

Η Γαλλία, όπου το 20% των θετικών κρουσμάτων είναι πλέον της Όμικρον, δεν αποκλείει να προχωρήσει πέραν των περιοριστικών μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ, στην περίπτωση «πολύ ισχυρής ανάκαμψης της επιδημίας».

Γερμανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα αθλητικά γεγονότα στη Γερμανία θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών το αργότερο από τις 28 Δεκεμβρίου, για να αναχαιτιστεί η επιδημία. Το ίδιο θα ισχύει και για άλλες μεγάλες εκδηλώσεις,

Απέναντι στην απειλή της Όμικρον, οι επαφές, ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων, θα περιοριστούν σε ένα μέγιστο 10 προσκεκλημένων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Σολτς τόνισε ότι ενώ τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί έχουν αντίκτυπο, ένα πέμπτο κύμα απειλεί τη Γερμανία, ειδικά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. «Είναι μόνο θέμα μερικών εβδομάδων προτού η Όμικρον επικρατήσει εδώ» υπογράμμισε.

Ωστόσο, τα μέτρα προκάλεσαν αντιδράσεις και σύγχυση με μια ασυνήθιστη διαφοροποίηση από την πλευρά του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο έλαβε σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.
Λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, το Ινστιτούτο, το οποίο έχει την επιστημονική ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας, με ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε μεταξύ άλλων «άμεσο περιορισμό των επαφών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», παράταση των σχολικών διακοπών, την επιστροφή των πανεπιστημίων σε ψηφιακή εκπαίδευση, την αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, την απαγόρευση των τραγουδιών σε εσωτερικούς χώρους και τον περιορισμό των συναθροίσεων στα δύο άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Μια μέρα μετά, το Ανώτατο Συμβούλιο Δεοντολογίας και Ηθικής χαρακτηρίζει «λογική» την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 «σε ουσιώδη τμήματα του πληθυσμού», σύμφωνα ανακοίνωση.

Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων, με 49.823 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες και η παραλλαγή Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ευθύνεται για σχεδόν τις μισές από αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, καταγράφονταν κατά μέσο όρο 695 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου, το 47% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στην Όμικρον.

Η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αλλά τους τελευταίους μήνες, «μοιάζει σαν να είναι σε διαφορετικό πλανήτη», με τους τουρίστες να απολαμβάνουν ανοιχτά τη νυχτερινή ζωή στη Μαδρίτη.

Την ώρα που στη Γερμανία ακυρώνονται λόγω πανδημίας πλήθος χριστουγεννιάτικες αγορές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιβάλλονται μέτρα περιορισμού, στην ισπανική πρωτεύουσα σφύζουν από ζωή κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια, στα οποία δεν υπάρχουν, ουσιαστικά, περιορισμοί.

Τα κέντρα είναι γεμάτα, οι ουρές έξω από τα κέντρα διασκέδασης είναι μεγάλες, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κι όμως και στη Μαδρίτη καταγράφεται εδώ και εβδομάδες έξαρση κρουσμάτων. Παρ' όλα αυτά το πάρτι συνεχίζεται. Ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέλθουν σχεδόν παντού χωρίς τεστ ή πιστοποιητικό.

Στην υπόλοιπη χώρα όμως οι αρχές είναι προσεκτικότερες και οι ισχύοντες κανόνες αυστηρότεροι. Έτσι για παράδειγμα στις Βαλεαρίδες Νήσους απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε μαζικές εκδηλώσεις, στα νοσοκομεία και στις δομές φιλοξενίας.

Ωστόσο η Όμικρον προβληματίζει ιδιαίτερα μετά και τα νέα μέτρα που αποφάσισε η γειτονική Πορτογαλία, πρωτοπόρα στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη όπως και η Ισπανία.

Πορτογαλία

Την Τρίτη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα προχώρησε στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στην Ευρώπη.

Tα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ θα κλείσουν, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η τηλεργασία από την ερχόμενη Δευτέρα και τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Reuters. Για την παραμονή σε ξενοδοχείο, οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει η Expresso, όσοι συμμετέχουν σε γάμους, βαφτίσια και άλλες εκδηλώσεις θα πρέπει επίσης να έχουν αρνητικό τεστ. Αρνητικά τεστ θα απαιτούνται και για την είσοδο σε εστιατόρια και καζίνα στις 24 και 25 Δεκεμβρίου και στις 30 και 31 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους περιορίζονται στα 10 άτομα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους.

Σουηδία

Η Σουηδία θα θέσει σε ισχύ μια σειρά από μέτρα, από την τηλεργασία έως μια διευρυμένη χρήση εμβολιαστικού πάσου, απέναντι στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 23η Δεκεμβρίου -το δεύτερο στάδιο των σχεδίων της κυβέρνησης- περιλαμβάνουν όριο 50 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις και την ανάγκη επίδειξης ενός εμβολιαστικού πάσου για τις δημόσιες εκδηλώσεις όπου υπάρχουν περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν επίσης να εξυπηρετούνται μόνο οι καθήμενοι πελάτες στα μπαρ και τα εστιατόρια και μόνο καθήμενους συμμετέχοντες σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις, υπονοώντας ότι χώροι όπως τα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να κλείσουν, τουλάχιστον εν μέρει.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση επανέφερε ορισμένα περιοριστικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των μολύνσεων και για τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Φινλανδία

Ξεκινώντας από την παραμονή των Χριστουγέννων, τα μπαρ θα σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 9 το βράδυ και θα κλείνουν στις 10 μ.μ. Από τις 28 Δεκεμβρίου και ύστερα, θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ έως τις 5 μ.μ. και θα κλείνουν στις 6 μ.μ. ενώ τα εστιατόρια στις 8 μ.μ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Τα μπαρ θα μπορούν επίσης να δέχονται μόνο το ήμισυ της μέγιστης δυναμικότητάς τους σε πελάτες και τα εστιατόρια στο 75%.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης οι φοιτητές να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση ύστερα από τις διακοπές των Χριστουγέννων ενώ οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την Covid-19 και πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.

Η κυβέρνηση πρότεινε επίσης το πιστοποιητικό Covid-19 να είναι υποχρεωτικό για υγειονομικούς που εργάζονται με ανθρώπους που κινδυνεύουν από σοβαρές παθήσεις λόγω εξασθενημένης ανοσίας καθώς και τα σελφ τεστ να εξαιρούνται του φόρου προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να είναι πιο οικονομικά.
Περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απόλυτο ρεκόρ στη χώρα αυτή των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δανία

Στη Δανία σχεδιάζει επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων όπως το κλείσιμο των θεάτρων, των σινεμά και των συναυλιακών χώρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

«Σε χρόνο-ρεκόρ οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η Μέτε Φρεντερίκσεν, αναφερόμενη στην Όμικρον. Τα νέα μέτρα, τα οποία θα χρειαστούν την έγκριση του κοινοβουλίου, περιλαμβάνουν το κλείσιμο θεάτρων, σινεμά, συναυλιακών χώρων, συνεδριακών κέντρων και πάρκων ψυχαγωγίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μετά τις 22:00 για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών.

ΗΠΑ

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος είναι πλέον ευρέως το κυρίαρχο του νέου κορωνοϊού (ευθύνεται για το 73% των νέων κρουσμάτων) στις ΗΠΑ. Ωστόσο αυτές είναι «έτοιμες», όπως διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρός τους Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ωστόσο αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, λέγοντας ότι έχουν «σοβαρούς λόγους να ανησυχούν» και ότι το «πατριωτικό τους καθήκον» είναι να εμβολιαστούν.

Ο Λευκός Οίκος είχε εξάλλου νωρίτερα ανακοινώσει λεπτομερώς τη στρατηγική που υιοθέτησε: τεστ, ενισχυμένες δυνατότητες εμβολιασμού και επιπρόσθετα μέσα για τα νοσοκομεία, αλλά κανένα περιοριστικό μέτρο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ισραήλ: Τέταρτη δόση για άνω των 60 ετών και υγειονομικούς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε την Τρίτη ότι όλοι οι Ισραηλινοί άνω των 60 ετών και το ιατρικό προσωπικό θα έχουν δικαίωμα να κάνουν μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, έπειτα από διαβούλευση με ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Κίνα: Σκληρό lockdown στην πόλη Σιάν 13 των εκατ. κατοίκων

Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν σήμερα lockdown στην πόλη Σιάν της βόρειας Κίνας, η οποία έχει 13 εκατομμύρια κατοίκους, εξαιτίας ενός άλματος των κρουσμάτων της Covid-19, περισσότερο από ένα μήνα πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Οι κάτοικοι της Σιάν πρέπει «να μείνουν στα σπίτια τους, εκτός αν υπάρχει επιτακτική ανάγκη» για να βγουν, ανέφεραν σε ανακοίνωση οι τοπικές αρχές, διευκρινίζοντας πως ένα πρόσωπο σε κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται να βγαίνει για να κάνει ψώνια «κάθε δύο ημέρες».

Η πόλη είχε ήδη περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις και άρχισε την Τρίτη να κάνει διαγνωστικά τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό της.

Πάνω από 5,35 εκατομμύρια νεκροί παγκοσμίως

Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 5,35 εκατομμύρια νεκρούς στον κόσμο από τότε που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της Covid-19 στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το AFP στηριζόμενο σε επίσημες πηγές.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι χώρες που έχουν καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2020 είναι οι ΗΠΑ (809.958), η Βραζιλία (617.948), η Ινδία (478.007) και η Ρωσία (299.249). Σε σχέση με τον πληθυσμό, οι χώρες στις οποίες η επιδημία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημία είναι το Περού, η Βουλγαρία, η Βοσνία και η Ουγγαρία.

Η περιοχή της Ευρώπης είναι αυτή που καταγράφει σήμερα τους περισσότερους θανάτους, ενώ ακολουθεί η ζώνη ΗΠΑ/Καναδά.

Ο ΠΟΥ εκτιμά, λαμβάνοντας υπόψη του την υπερβάλλουσα θνητότητα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την Covid-19, ότι ο απολογισμός της πανδημίας μπορεί να είναι δύο με τρεις φορές υψηλότερος από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v