Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προστασία 85% από σοβαρή νόσηση με 2η δόση Johnson & Johnson

Μελέτη στην Νότια Αφρική στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα για την ενισχυτική (δεύτερη) δόση του εμβολίου που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη την ήπειρο.

Προστασία 85% από σοβαρή νόσηση με 2η δόση Johnson & Johnson

Δύο δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 μείωσαν τις νοσηλείες που προκλήθηκαν από την παραλλαγή όμικρον στη Νότια Αφρική έως και 85%, ένα κρίσιμο εύρημα δεδομένου ότι στο εμβόλιο βασίζεται όλο και περισσότερο ολόκληρη η ήπειρος, σημειώνει το Bloomberg.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μια ευπρόσδεκτη είδηση, καθώς η εκρηκτική άνοδος της Ομικρον ωθεί τον κόσμο σε αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ προκύπτουν στοιχεία ότι το εξαιρετικά μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να ξεγλιστρήσει από την προστασία που προσφέρουν τα αντισώματα που παράγονται από τον εμβολιασμό. Θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν γιατί οι νοσηλείες και οι θάνατοι δεν ακολουθούν την εκθετική αύξηση των νέων περιπτώσεων.

Η μελέτη από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής διαπίστωσε ότι τα επίπεδα προστασίας αυξήθηκαν τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όσους είχαν λάβει προηγουμένως το εμβόλιο J&J. Απέτρεψε το 85% των νοσηλειών ένα έως δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση (σ.σ. το εμβόλιο είναι μονοδοσικό), ποσοστό υψηλότερο από το 63% που έδειξε στα άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν νοσηλεία που έγιναν από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου στη Νότια Αφρική, όταν η Ομικρον έγινε γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος. Συνέκριναν τα αρχεία 69.092 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έκαναν το εμβόλιο J&J με μη εμβολιασμένα άτομα.

Τα αποτελέσματα είναι η πρώτη απόδειξη ότι μια δεύτερη δόση του εμβολίου J&J που χορηγείται έξι έως εννέα μήνες μετά την αρχική είναι αποτελεσματική έναντι της σοβαρής λοίμωξης που προκαλείται από το όμικρον, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο medRxiv.org.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v