Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Όμικρον βάζει φρένο στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό οκταμήνου στις 53,1 μονάδες ενώ ο Σύνθετος PMI υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,4.

Η Όμικρον βάζει φρένο στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης

Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης «πάτησε φρένο» τον Δεκέμβριο καθώς η  νέα έξαρση των μολύνσεων με Covid-19 περιόρισε την ανάπτυξη στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών του μπλοκ, ενώ θα μπορούσε να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη, εάν επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώθηκε ταχύτατα κατά τo τέλος του περασμένου έτους, οι κυβερνήσεις επανέφεραν τα περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που είναι και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Αυτό οδήγησε τον Σύνθετο PMI της IHS Markit  στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,4 που ήταν τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από την αρχική για 53,4 μονάδες, ωστόσο παραμένει υψηλότερα του ορίου των 50 μονάδων, που διαχωρίσει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό οκταμήνου στις 53,1 μονάδες από 55,9 τον Νοέμβριο, έναντι 53,3 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v