Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες και πόσες παρενέργειες έχει το εμβόλιο στα παιδιά 5-11 ετών

Μελέτη στο Ισραήλ δείχνει ότι διαφοροποιούνται τα ποσοστά των παιδιών που έχουν παρενέργειες ανάλογα με τη διετία της ηλικίας τους. Στη δεύτερη δόση τα περισσότερα περιστατικά.

Ποιες και πόσες παρενέργειες έχει το εμβόλιο στα παιδιά 5-11 ετών

Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών δεν εμφάνισαν παρενέργειες μετά την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, ενώ μεταξύ αυτών που το έκαναν μόλις το 1%-2% αναζήτησε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με έκθεση του ισραηλινού Maccabi Healthcare Service. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο υγείας της χώρας, με 2,5 εκατομμύρια μέλη. Περίπου 85.000 παιδιά μεταξύ των μελών του έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με την έκθεση τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών παρουσίασαν περισσότερες παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση και όχι στην πρώτη.

Τα μικρότερα παιδιά είχαν λιγότερες παρενέργειες από τα μεγαλύτερα, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάζει η Jerusalem Post: μεταξύ των παιδιών ηλικίας πέντε και έξι ετών, το 83% δεν ανέφερε κανένα σύμπτωμα μετά την πρώτη δόση, και το 73% μετά και τη δεύτερη δόση. Στην ομάδα επτά έως οκτώ ετών, τα ποσοστά ήταν 81% και 71%. Στα παιδιά ηλικίας εννέα έως 11 ετών, ήταν 75% και 63%.

Από τα παιδιά που ανέφεραν συμπτώματα, περίπου το 70% παρουσίασε τοπικό πόνο στην περιοχή της ένεσης μετά από την χορήγηση των δόσεων, ενώ το ένα πέμπτο κατέγραψε κόπωση, πονοκεφάλους μετά το πρώτο εμβόλιο. Το ποσοστό ανεβαίνει στο ένα τρίτο των παιδιών μετά τη δεύτερη δόση.

Επιπλέον, περίπου για το 1% των παιδιών ζητήθηκε ιατρική βοήθεια μετά την πρώτη δόση και για το 2% μετά τη δεύτερη δόση.

Δεν καταγράφηκαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό μεταξύ των παιδιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v