Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερες νοσηλείες σε βρέφη φέρνει η Ομικρον

Ερευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφει σημαντική αύξηση στις εισαγωγές παιδιών κάτω του ενός έτους στα νοσοκομεία. Η εξήγηση και πώς εξελίσσονται τα περιστατικά.

Περισσότερες νοσηλείες σε βρέφη φέρνει η Ομικρον

Το κύμα της μετάλλαξης Ομικρον οδήγησε σε υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας μωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι παρατηρήθηκε για προηγούμενες μεταλλάξεις της Covid-19, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η παραμονή στο νοσοκομείο ήταν σύντομη, υποστηρίζουν ερευνητές.

Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους αντιπροσώπευαν το 42% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος Ομικρον, σε σύγκριση με το 30% το διάστημα Μάιος-μέσα Δεκεμβρίου όταν επικρατούσε η μετάλλαξη δέλτα, σημείωσε η ερευνητική ομάδα με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή. Η εξέλιξη της υγείας τους ωστόσο ήταν καλή, χωρίς θανάτους, με λιγότερη ανάγκη για οξυγόνο και αναλογικά λιγότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ από ό,τι κατά τη διάρκεια του κύματος δέλτα.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα δεδομένα προστίθενται σε στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν αύξηση στις νοσηλείες παιδιών λόγω της Ομικρον. Ωστόσο, η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ταιριάζουν σε μια νόρμα που αναμενόταν κατά τη διάρκεια ενός πολυάσχολου χειμώνα με λοιμώξεις του αναπνευστικού και ότι η προσοχή στην αντιμετώπιση παιδιών με πυρετό μπορεί να ευθύνεται ως ένα σημείο για τα υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών.

«Αποδέχομαι απόλυτα ότι οποιαδήποτε εισαγωγή στο νοσοκομείο αποτελεί πηγή άγχους για τους γονείς, αλλά αυτά δεν είναι ιδιαίτερα άρρωστα παιδιά», δήλωσε ο Calum Semple, καθηγητής παιδικής υγείας και επιδημικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Τα μωρά πέρασαν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από δύο ημέρες στο νοσοκομείο, είπε.

Καθησυχαστικά Δεδομένα

Μια ανάλυση των δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Αγγλίας ήταν επίσης «εξαιρετικά καθησυχαστική», δήλωσε ο Ράσελ Βάινερ, καθηγητής υγείας παιδιών και εφήβων στο University College του Λονδίνου. Τα περισσότερα από τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν ήταν κάτω των τριών μηνών, μια ηλικία κατά την οποία οι γιατροί τείνουν να αντιμετωπίζουν τον πυρετό με μεγάλη προσοχή. Περίπου τα μισά από αυτά δεν έλαβαν καμία θεραπεία, αλλά απλώς παρακολουθήθηκαν, είπε.

Οι μικροί ανώτεροι αεραγωγοί των παιδιών τα καθιστούν πιο ευαίσθητα σε ορισμένους τύπους αναπνευστικών ασθενειών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον επηρεάζει αυτό το τμήμα της αναπνευστικής οδού περισσότερο από ό,τι οι προηγούμενες μεταλλάξεις, συμπλήρωσε.

Τα μωρά που νοσηλεύτηκαν σε μεγάλο ποσοστό είχαν πυρετό, συχνά με βήχα. Ήταν υγιή βρέφη χωρίς άλλες ιατρικές παθήσεις, είπαν οι ερευνητές.

Το υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας βρεφών πιθανότατα δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την έλλειψη εμβολίων για μικρά παιδιά ή από τη μεγάλη εξάπλωση στην κοινότητα, επειδή δεν υπήρξε αντίστοιχο άλμα στις νοσηλείες για μεγαλύτερα νήπια που επίσης δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλιο, σημείωσε η Christina Pagel, καθηγήτρια επιχειρησιακής έρευνας στο University College του Λονδίνου. Δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά εξέτασε τα αποτελέσματα.

«Χρειάζεται επειγόντως να καταλάβουμε περισσότερα για το τι μπορεί να προκαλεί αυτή την αύξηση», είπε η Pagel. Τόνισε επίσης ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι παιδιά από πιο υποβαθμισμένες οικονομικά περιοχές είναι πολύ πιο πιθανό να νοσηλευτούν, μια απόκλιση που έχει διευρυνθεί μόνο στο κύμα της Ομικρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v