Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανός αξιωματούχος: Η ευρωζώνη πρέπει να επιστρέψει στη δημοσιονομική πειθαρχία

Η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι μόλις τελειώσει η πανδημία το μπλοκ θα επιστρέψει σε μια πιο συντηρητική εποχή όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, τόνισε αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Γερμανός αξιωματούχος: Η ευρωζώνη πρέπει να επιστρέψει στη δημοσιονομική πειθαρχία

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να επιστρέψουν στη δημοσιονομική πειθαρχία νωρίτερα από το αναμενόμενο, διαφορετικά οι αγορές θα αρχίσουν να τιμωρούν τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας σε άλλους αξιωματούχους του υπουργείου σε εκδήλωση κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα, ο Φλόριαν Τόνκαρ τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι μόλις τελειώσει η πανδημία το μπλοκ θα επιστρέψει σε μια πιο συντηρητική εποχή όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ίσως πολύ, πολύ σύντομα, η Ευρώπη δεν θα αναρωτιέται πόσο χρέος επιτρέπουν οι κανόνες και πόσο μπορούν να καμφθούν οι κανόνες, αλλά πόσο χρέος επιτρέπουν οι αγορές» σημείωσε ο Τόνκαρ σύμφωνα με βίντεο που που είδε το Reuters την Παρασκευή.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να αναστείλουν τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ έως το 2023, αλλά πλέον έχει ανοίξει συζητήση για το αν το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία.

Η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς έχει μέχρι στιγμής σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή στη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ, αλλά τα σχόλια όπως αυτά του Τόνκαρ, μέλος του πιο συντηρητικού από δημοσιονομική άποψη Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), σηματοδοτούν μια αλλαγή στον τόνο.

«Πιστεύω ότι η αλλαγή παραδείγματος είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουν πολλοί», προειδοποίησε ο Τόνκαρ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί για την απόδοση της οικονομίας της αντί να σκέφτεται πώς θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν περαιτέρω οι δημοσιονομικοί κανόνες.

«Επειδή δεν θα μπορούμε πλέον να αναλαμβάνουμε οποιοδήποτε ποσό χρέους στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τόνκαρ, κοινοβουλευτικός γραμματέας και στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v