Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τήρησε τη δέσμευσή της η κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Παραμένουν στο 14%. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε ανακοινώσει στις 16 Δεκεμβρίου, μετά την τέταρτη διαδοχική μείωση επιτοκίων, ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων επιτοκίων.

Τήρησε τη δέσμευσή της η κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Στο 14% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, σε ευθυγράμμιση με τις δηλώσεις του περασμένου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε ανακοινώσει στις 16 Δεκεμβρίου, μετά την τέταρτη διαδοχική μείωση επιτοκίων, ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων επιτοκίων. H τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Πέμπτης ενισχύεται 0,3%, με την ισοτιμία στις 13,38 λίρες ανά δολάριο.

«Οι νέες παραλλαγές και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι διατηρούν τους καθοδικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και αυξάνουν την αβεβαιότητα. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, η υψηλή πορεία των τιμών των εμπορευμάτων, οι περιορισμοί της προσφοράς σε ορισμένους τομείς και η αύξηση του κόστους μεταφοράς έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών παραγωγού και καταναλωτή διεθνώς», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

«Ενώ οι επιπτώσεις του υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούνται στενά, οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες εκτιμούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

»Αντίστοιχα, ενώ η επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες ποικίλλει ανάλογα με τις διαφορετικές προοπτικές τους για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, συνεχίζουν την υποστηρικτή νομισματική στάση και τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων».

Ακόμη αναφέρει ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή, με τη βοήθεια της ισχυρής εξωτερικής ζήτησης. «Ενώ το μερίδιο των βιώσιμων στοιχείων της οικονομικής ανάπτυξης αυξάνεται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα το 2022. Η ενίσχυση της τάσης βελτίωσης στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σημαντική για τον στόχο της σταθερότητας των τιμών και υπό αυτή την άποψη, οι εξελίξεις στα εμπορικά και καταναλωτικά δάνεια είναι παρακολουθούνται στενά».

Η αύξηση του πληθωρισμού την πρόσφατη περίοδο οφείλεται στη στρεβλή συμπεριφορά των τιμών λόγω των ανθυγιεινών διαμορφώσεων τιμών στην αγορά συναλλάγματος, παραγόντων από την πλευρά της προσφοράς όπως η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, οι περιορισμοί της προσφοράς και οι εξελίξεις της ζήτησης. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα ξεκινήσει με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βιώσιμη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μαζί με τη μείωση του πληθωρισμού λόγω της επίπτωσης της βάσης».

»Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο. Ενώ παρακολουθείται ο σωρευτικός αντίκτυπος των πρόσφατων αποφάσεων πολιτικής, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θεμέλιο για βιώσιμη σταθερότητα τιμών, διεξάγεται η συνολική αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικής με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στις τουρκικές λίρες σε όλα τα εργαλεία πολιτικής της κεντρικής τράπεζας». 

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αποφασιστικά όλα τα διαθέσιμα μέσα μέχρις ότου ισχυροί δείκτες υποδηλώσουν μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5% για την επιδίωξη του πρωταρχικού στόχου της σταθερότητας των τιμών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v