Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις: Nord Stream 2, Ρώσοι τραπεζίτες-πολιτικοί και χρηματοδότηση στο στόχαστρο

Ένα πρώτο γύρο κυρώσεων ανακοινώνει σταδιακά η Δύση. Μπλόκαρε τον Nord Stream 2 η Γερμανία, κυρώσεις σε πολιτικούς και τράπεζες από Βρετανία. Φρένο στην πρόσβαση της Ρωσίας σε κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο στόχαστρο και πρόσωπα.

Κυρώσεις: Nord Stream 2, Ρώσοι τραπεζίτες-πολιτικοί και χρηματοδότηση στο στόχαστρο

Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κοινή δήλωσή τους, χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθένος και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας.

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

Οι δύο Πρόεδροι χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών-μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθένος και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας, σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου και αργότερα το απόγευμα θα κατατεθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο χωρίς καθυστέρηση. Το πακέτο προτείνει στοχευμένες κυρώσεις προς:

  • Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση.
  • Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.
  • Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.
  • Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

«Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», τονίζουν η Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επιτόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους.

«Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Κίνηση με τον Nord Stream 2 από τη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση έβαλε φρένο στη διαδικασία πιστοποίησης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης. «Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, ιδίως όσον αφορά το Nord Stream 2», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας θα εξετάσει εκ νέου τη διαδικασία πιστοποίησης, δεδομένων των ενεργειών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, «η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά» και η Γερμανία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό με άλλο τρόπο. Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι «δεν θα αποδεχτούμε την αναγνώριση των περιοχών στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Μεντβέντεφ: Οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν €2.000 για 1.000 κυβικά μέτρα αερίου

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ., αφού έκανε γνωστή μέσω twitter την απόφαση του Όλαφ Σολτς για τον Nord Stream 2, κάλεσε τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για μια δύσκολη τιμολογιακή πραγματικότητα αναφορικά με το φυσικό αέριο.

«Ο Γερμανός καγλελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!», έγραψε σε tweet ο Μεντβέντεφ.

Κυρώσεις σε τράπεζες και πλούσιους Ρώσους από τη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες: Τη Rossiya Bank, την IS Bank, την General Bank, την Promsvyazbank και την Black Sea Bank καθώς και σε τρεις «ιδιώτες με πολύ μεγάλη περιουσία»: Τον Gennady Timchenko, τον Boris Rotenberg και τον Igor Rotenberg, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη. Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση αυτού που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, και έχουμε περαιτέρω κυρώσεις σε ετοιμότητα να αναπτυχθούν... εάν η κατάσταση κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε.

Ο Τζόνσον είπε ότι η παρουσία ρωσικών αρμάτων μάχης και προσωπικού στην Ουκρανία ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» και προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο «χωρίς ούτε μια δικαιολογία».

Είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ότι η επίτευξη ειρηνικής λύσης «μέσω υπομονετικής διπλωματίας μπορεί να είναι μάταιη», υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «είναι αμείλικτα αποφασισμένος να προχωρήσει περαιτέρω υποτάσσοντας και βασανίζοντας την Ουκρανία».

Από τη μεριά του το Κρεμλίνο διακηρύσσει ότι είναι καλά προετοιμασμένο για κυρώσεις: Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έχουν αγγίξει νέο υψηλό στα 640 δισ. δολάρια.

 Οι ΥΠΕΞ της G7 στηρίζουν την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «απαρέγκλιτη στήριξή» τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε χθες την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών του Ντονμπάς, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν σθεναρά την καταπάτηση, εκ μέρους της Ρωσίας, των διεθνών δεσμεύσεών της» ανέφερε η Τρας στο Twitter, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους της των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

«Η στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια δέσμη «συντονισμένων, κλιμακούμενων κυρώσεων» σε απάντηση για τις ενέργειες της Ρωσίας..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v