Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει τον εναέριο χώρο της στους Βρετανούς η Ρωσία

Περισσότερο πολύωρα και πολυέξοδα αεροπορικά ταξίδια προς την Ασία συνεπάγεται για την British Airways το εμπάργκο στους αιθέρες που επέβαλε η Ρωσία. Ηδη περιορίστηκαν οι πτήσεις. Τι θα σημάνει ενδεχόμενη επέκταση της απαγόρευσης και στις εταιρείες της ΕΕ.

Κλείνει τον εναέριο χώρο της στους Βρετανούς η Ρωσία

Τις πτήσεις των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών πάνω από το έδαφός της απαγόρευσε η Ρωσία, «τιμωρώντας» το Λονδίνο ύστερα από τις κυρώσεις που επέβαλε στην Aeroflot. Αυτή η απόφαση, σύμφωνα με το Bloomberg, σημαίνει ότι τα αεροσκάφη της British Airways θα πρέπει να παρακάμπτουν τον ρωσικό εναέριο χώρο στο δρόμο προς την Ασία, προσθέτοντας χρόνο ταξιδιού και έξοδα για καύσιμα.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία ακύρωσε τη μοναδική σύνδεση Λονδίνου-Μόσχας, ενώ και η Virgin Atlantic Airways ανέστειλε ένα δρομολόγιο από το Χίθροου προς τη Σαγκάη. Συνολικά εκτελούνται εβδομαδιαίως 24 πτήσεις για επιβάτες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας. Τα δύο τρίτα απ' αυτές εκτελούσε η Aeroflot και τις υπόλοιπες η British Airways.

Προς το παρόν, η ρωσική απαγόρευση δεν ζημιώνει ιδιαίτερα τον βρετανικό αερομεταφορέα, καθώς λόγω Covid-19 οι πτήσεις από και προς Ασία είναι ήδη μειωμένες. Ωστόσο, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία είχαν αρχίσει να «ξαναζεσταίνουν» τις αερομεταφορές, αντίθετα με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

«Ο αντίκτυπος για μας δεν είναι τεράστιος. Μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τις πτήσεις μας», δήλωσε ο Luis Gallego, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής British Airways.

Μια πτήση από το Νέο Δελχί στο Λονδίνο την Παρασκευή διήρκεσε σχεδόν μια ώρα παραπάνω από τις συνήθεις εννέα ώρες, ακολυθώντας νοτιότερη διαδρομή μέσω Μαύρης Θάλασσας και Ρουμανίας, αντί να πετάξει πάνω από τον ουρανό της Ρωσίας και της Βαλτικής.

Για τις επόμενες δύο ημέρες η British Airways έχει προγραμματισμένες πτήσεις για Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Λαχώρη και Ισλαμαμπάντ, που υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν πάνω από τη Ρωσία.

Η Πολωνία και η Τσεχία δήλωσαν επίσης ότι οι εναέριοι χώροι τους θα είναι κλειστοί για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τα μεσάνυχτα. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, δεν έχουν προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις. 

Ο ρωσικός εναέριος χώρος αποτελεί μεγάλο πέρασμα για πτήσεις προς τη Βορειοανατολική Ασία. Ενδεχόμενος αποκλεισμός του θα υποδήλωνε ευρύτερο και ισχυρό αντίκτυπο σε αερομεταφορείς όπως η Air France-KLM και η Lufthansa, εάν η ΕΕ ακολουθήσει το βρετανικό παράδειγμα.

Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ακόμη σε επίσημες συζητήσεις, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται εντελώς, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την Παρασκευή, τα δρομολόγια της Lufthansa από την Κίνα και την Κορέα προς τη Φρανκφούρτη πετούσαν κανονικά πάνω από τη Ρωσία, ενώ τον ρωσικό εναέριο χώρο χρησιμοποίησαν και αεροσκάφη της Air France, της KLM και της Finnair. Η Air France διατηρεί πτήσεις προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v