Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Inditex (Zara), LVMH, Hermès αναστέλλουν δραστηριότητες στη Ρωσία

Πόσα συνολικά καταστήματα κλείνουν οι κορυφαίοι όμιλοι. Στον χορό αναστολών και η Fraport που κατέχει μερίδιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Πούκοβο, στην Αγία Πετρούπολη. Μπλόκο και από τη Samsung.

Inditex (Zara), LVMH, Hermès αναστέλλουν δραστηριότητες στη Ρωσία

Η Zara θα κλείσει και τα 502 καταστήματά της με ρούχα στη Ρωσία ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης της Inditex. 
Η παγκόσμια επιχείρηση μόδας θα κλείσει όλα τα καταστήματα των οκτώ επωνυμιών της: Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Uterqüe.

Η Inditex λέει στο BBC ότι καταρτίζει ένα σχέδιο για να υποστηρίξει τους 9.000 υπαλλήλους που εδρεύουν στη Ρωσία, ενώ οι υπηρεσίες έχουν ανασταλεί "προσωρινά". 

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Zara.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου EBIT (σ.σ. κέρδη προ φόρων και τόκων) του ομίλου, πρόσθεσε η Inditex.

Εν τω μεταξύ, η Samsung - ο κορυφαίος προμηθευτής smartphone στη Ρωσία, μπροστά από την Xiaomi και την Apple - ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις αποστολές στη χώρα "λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων".

Ο υπ' αριθμόν 1 όμιλος ειδών πολυτελείας παγκοσμίως, ο γαλλικός LVMH (Louis Vuitton, Moet, Hennessy) θα κλείσει "προσωρινά" από την Κυριακή τα 124 καταστήματά του στη Ρωσία "δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών στην περιοχή", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ομίλου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση του ομίλου του Μπερνάρ Αρνό, που έχει 3.500 συνεργάτες στη χώρα, ακολουθεί εκείνη των οίκων ειδών πολυτελείας Hermès και Chanel που ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους και αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

H εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport αναστέλλει τη δραστηριότητά της στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε σήμερα στη Φραγκφούρτη.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο ως ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και του λαού του - ως μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία προκαλεί ανείπωτη οδύνη στον λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Στέφαν Σούλτε.

Η εταιρία είναι από το 2009 μειοψηφών μέτοχος της Northern Capital Gateway, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Πούκοβο, στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα κατέχει το 25% των μετοχών της NCG, αλλά δεν διαθέτει δικό της προσωπικό επιτόπου ούτε εμπλέκεται σε άλλη δραστηριότητα στο ρωσικό αεροδρόμιο.

Επιπλέον, τονίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας, η Fraport δεν διατηρεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία - ούτε σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας ή συμβουλών. Τα δικαιώματα εναέριας κυκλοφορίας ρυθμίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση, όπως συμβαίνει διεθνώς, αλλά και στη Γερμανία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Hermès "κλείνει προσωρινά" τα καταστήματά της

Ο όμιλος ειδών πολυτελείας Hermès, «πολύ ανήσυχος από τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη», αποφάσισε να «κλείσει προσωρινά» τα καταστήματά του στη Ρωσία και να αναστείλει τις εμπορικές του δραστηριότητες από σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η εταιρία στη σελίδα της στο LinkedIn.

«Με λύπη μας αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά τα καταστήματά μας στη Ρωσία και να αναστείλουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες από το βράδυ της 4ης Μαρτίου», έγραψε ο γαλλικός όμιλος στη σελίδα του στο LinkedIn. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ομάδες μας εκεί».

Ο όμιλος έχει τρία καταστήματα στη Ρωσία, εκ των οποίων ένα στο διάσημο πολυκατάστημα Gum, στην Κόκκινη Πλατεία, και απασχολεί περίπου 60 άτομα στη χώρα.

Πολλές διεθνείς εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη χώρα, κυρίως ο σουηδικός κολοσσός Ikea, που ανέφερε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου».

Στους ομίλους που αναστέλλουν τις δραστηριότητες του στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία συγκαταλέγονται η εταιρία μικροεπεξεργαστών Intel, η πλατφόρμα τουριστικών καταλυμάτων Airbnb, η πετρελαϊκή ExxonMobil καθώς και οι Apple, Boeing και Ford.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v