Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο βήμα για παραχώρηση πολωνικών ΜΙG-29 στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δέχεται να μεταφέρει τα MIG-29 σε αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία με αντάλλαγμα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Πρώτο βήμα για παραχώρηση πολωνικών ΜΙG-29 στην Ουκρανία

Η Πολωνία, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμη να μεταφέρει άμεσα και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της ΜIG-29 στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να της παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, η πολωνική κυβέρνηση καλεί τους άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ με αεροσκάφη ΜIG-29 να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα.

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Βαρσοβία για μια συμφωνία που προβλέπει την παροχή στην Ουκρανία πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Το δημοσίευμα τόνιζε ότι η συμφωνία που εξετάζεται προβλέπει να παραλάβει η Ουκρανία πολεμικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την Πολωνία και αυτή με τη σειρά της να λάβει F-16 από τις ΗΠΑ. 

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι διαπραγματεύεται με την Πολωνία και διαβουλεύεται με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά ότι υπάρχουν «μια σειρά από δύσκολα πρακτικά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα αεροσκάφη από την Πολωνία στην Ουκρανία».

Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε: «Η Πολωνία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι μια χώρα που δεν ενδιαφέρεται, υποστηρίζει την Ουκρανία που είναι θύμα της επιθετικότητας. Θεωρεί, ωστόσο, ότι όλα τα στρατιωτικά θέματα πρέπει να είναι απόφαση του ΝΑΤΟ στο σύνολό του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v