Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρώσοι μεγιστάνες αποχωρούν από μεγάλες εταιρείες της χώρας

Μεταφέρουν μερίδια, αποσύρονται από διοικητικές θέσεις και, ενίοτε, υπό το μεγάλο βάρος των κυρώσεων, προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις επιλογές Πούτιν. Τα πιο τρανταχτά ονόματα.

Ρώσοι μεγιστάνες αποχωρούν από μεγάλες εταιρείες της χώρας

Oρισμένοι από τους πλουσιότερους Ρώσους προχωρούν σε αναδιάρθρωση των κύριων περιουσιακών στοιχείων τους, που τίθενται ολοένα και περισσότερο υπό ασφυκτικό έλεγχο ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Ντμίτρι Μαζέπιν, 53 ετών, πούλησε ένα μερίδιό του στην Uralchem, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας, και παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο δισεκατομμυριούχος Βαντίμ Μόσκοβιτς, 54 ετών, μείωσε το μερίδιό του στον αγροτικό όμιλο Ros Agro Plc κάτω από το 50%.

Ο Αντρέι Μελνιτσένκο, 50 ετών, αποσύρθηκε από την εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων EuroChem και από την προμηθεύτρια θερμικού άνθρακα Suek και παραιτήθηκε από διευθυντής τους. Ο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι μετέφερε το μερίδιό του από τη μοσχοβίτικη εταιρεία σωληνουργίας TMK και αποχώρησε από το διοικητικό της συμβούλιο.

Οι κινήσεις αυτές ανακοινώθηκαν από τις εν λόγω εταιρείες τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο των πρόσθετων κυρώσεων που ενέκρινε η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον 14 Ρώσων μεγιστάνων και μελών της οικογένειάς τους - συμπεριλαμβανομένου του γιου του Μαζεπίν, Νικίτα, οδηγού αγώνων Φόρμουλα 1 - καθώς και περισσότερων από 140 μελών της Ανω Βουλής της χώρας.

Εκπρόσωπος του Μελνιτσένκο είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι ο βιομήχανος «δεν έχει πολιτική τοποθέτηση» και ότι οι κυρώσεις εναντίον του «είναι αδικαιολόγητες».

«Είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας διεθνούς εμβέλειας, με επενδύσεις και στην εκπαίδευση των παιδιών, και δεν έχει καμία σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία», είπε.

Οι αρχικές κυρώσεις της ΕΕ κατά των δισεκατομμυριούχων Ρώσων περιλάμβαναν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε τρανταχτά ονόματα όπως οι Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Αβεν

Ο 57χρονος Φρίντμαν, γεννημένος στην Ουκρανία, συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Letter One, είναι μεταξύ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που έχουν ζητήσει να τερματιστεί ο πόλεμος, περιγράφοντάς τον ως «τραγωδία».

Αυτός και ο 66χρονος Αβεν έχουν παραιτηθεί τόσο από το διοικητικό συμβούλιο της Letter One όσο και από τη μητρική μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας. Είπαν, ωστόσο, ότι σχεδιάζουν να πολεμήσουν τις «κακόβουλες» ενέργειες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v