Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πρωτοβουλίες για την επισιτιστική στήριξη της Αφρικής

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώνουν την πείνα στην Αφρική. Ευρωπαίοι επίτροποι εντείνουν τη δράση τους για την εμπέδωση της διατροφικής ασφάλειας σε Σαχέλ και Δυτική Αφρική. Ποιες είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες της Κομισιόν.

ΕΕ: Πρωτοβουλίες για την επισιτιστική στήριξη της Αφρικής

Σε πολυμερείς εκδηλώσεις για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική, η οποία επιδεινώνεται λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν και ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η ΕΕ θα απευθύνει έκκληση στους εταίρους να εντείνουν τη δράση τους για τη στήριξη μιας περιοχής που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, από την πανδημία του κορονοϊού έως τις επιπτώσεις της εν εξελίξει κλιματικής αλλαγής και την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου η επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση της Συμμαχίας για το Σαχέλ στη Μαδρίτη, όπου θα συζητήσει την επιδείνωση της επισιτιστικής και διατροφικής κατάστασης στην περιοχή, θέμα που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την αποστολή της στον Νίγηρα, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα με σκοπό την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων για βιώσιμες επενδύσεις στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής Global Gateway. Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, η επίτροπος επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΕΕ προς τους εταίρους και υποστήριξε ότι, στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, οι ισχυρές εταιρικές σχέσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Στη Μαδρίτη θα συναντηθεί επίσης με την τέταρτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Τερέσα Ριμπέρα Ροδρίγεθ, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο, την υφυπουργό Διεθνούς Συνεργασίας κ. Πιλάρ Κανθέλα Ροδρίγεθ, καθώς και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου οι επίτροποι Ουρπιλάινεν και Λέναρτσιτς θα συμμετάσχουν σε φόρουμ για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή στην περιοχή του Σαχέλ και της Δυτικής Αφρικής, το οποίο διοργανώνουν από κοινού η ΕΕ, η Ομάδα του ΟΟΣΑ για το Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική και το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων. Αυτή η εκδήλωση, που συνιστά την πρώτη φάση υλοποίησης της διαδικασίας για ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στην περιοχή, ξεκίνησε στο πρώτο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ στα τέλη Μαρτίου και θα εστιάσει στους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διατροφικής κρίσης στην περιοχή, με ευαισθητοποίηση του κοινού και αύξηση της στήριξης από διεθνείς εταίρους.

Η ΕΕ, ως σημαντικός ανθρωπιστικός και αναπτυξιακός παράγοντας της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας, παρέχει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη στις χώρες εταίρους, καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v