Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος κύκλος σκληρών κυρώσεων από ΕΕ κατά Ρωσίας

Απαγόρευση εισόδου ρωσικών φορτηγών στην ΕΕ και εξαγωγών τεχνολογίας περιλαμβάνει η πρόταση Κομισιόν. Σταματούν οι εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία. Φρένο και σε χαβιάρι, βότκα, περιορισμοί σε τέσσερις ακόμα τράπεζες. Εκτός πακέτου η ενέργεια.

Νέος κύκλος σκληρών κυρώσεων από ΕΕ κατά Ρωσίας

Ένα νέο γύρο σκληρών κυρώσεων ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας, στον απόηχο των καταγγελιών για σφαγή αμάχων.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Κομισιόν πρόκειται να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη να:

  • απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία.
  • απαγορεύσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία ημιαγωγών, υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων, τεχνολογίας εξόρυξης LNG και άλλου εξοπλισμού. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ τον χρόνο.
  • απαγορεύσει εισαγωγές από Ρωσία ξυλείας, πλαστικού, τσιμέντου, χημικών, υψηλής αξίας τροφίμων (περιλαμβάνεται το χαβιάρι) και ποτών (βότκα). Η αξία των συγκεκριμένων προϊόντων φτάνει τα 5 δισ. ευρώ).
  • απαγορεύσει την είσοδο στην Ευρώπη ρωσικών φορτηγών και οχημάτων.

Παράλληλα σχεδιάζει να μπλοκάρει τις συναλλαγές με την τράπεζα VTB και άλλους τρεις ρωσικούς ομίλους.

Στη λίστα των προσώπων που υφίστανται κυρώσεις θα μπουν επιπλέον δεκάδες άτομα, περιλαμβανομένων ολιγαρχών, στρατιωτικών και πολιτικών.

φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία

Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας τις παραπάνω προτάσεις που αφορούν στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η απαγόρευση ρωσικών πλοίων και πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία από το να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ συγκαταλέγεται στα νέα περιοριστικά μέτρα σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν σε βασικά προϊόντα όπως γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια. Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν. Περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς για τη Μόσχα με στόχο την υποβάθμιση βιομηχανικής ικανότητας της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται στα νέα πιθανά περιοριστικά μέτρα.

«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη» συμπληρώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v