Την ανάγκη της γρήγορης κλιματικής προσαρμογής και μεγαλύτερης εγρήγορσης σε ό,τι αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, με φόντο και την ουκρανική κρίση, τόνισαν η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον και η εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Πατρίτσια Εσπινόζα στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η κυρία Σίμσον επεσήμανε στη συνομιλία της με τον Νικ Γκόγουινγκ, ιδρυτή της οργάνωσης Thinking the Unthinkable, πως τώρα είναι η στιγμή οι χώρες της γηραιάς ηπείρου να ξεκινήσουν τις προσπάθειες έτσι ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν καθαρότερη ενέργεια, μέσω συγκεκριμένων συνεργειών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, πρέπει να υπάρξουν γρήγορες δράσεις γιατί το έτος ορόσημο για τις εκπομπές άνθρακα, το 2030, είναι πλέον πολύ κοντά.
«Η ουκρανική κρίση έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την ενέργεια και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να περάσουμε σε εναλλακτικές κινήσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου και για την προώθηση διαφορετικών μορφών ενέργειας. Τώρα είναι η στιγμή να αντικαταστήσουμε το αέριο με εναλλακτικές μορφές καυσίμων. Αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη πάρει ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή» πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Σίμσον τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί ήδη μέσα στο 2022 να αντικαταστήσει στο 1/3 τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Σημαντικό, σύμφωνα με την επίτροπο Ενέργειας, είναι να ενισχυθούν άμεσα σε όλη την Ευρώπη οι δράσεις πρωτοπόρων εταιρειών που παράγουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, και γι' αυτό, είπε, υπάρχει απόφαση από την Κομισιόν να μειώνονται οι χρόνοι αδειοδότησης προς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν καινοτόμες δράσεις στον τομέα της ενέργειας. Αν γίνει σύντομα αυτό, συμπλήρωσε, στην πορεία οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειάζονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Από την δική της πλευρά, η Πατρίτσια Εσπινόζα του ΟΗΕ υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθυστερεί και διαταράσσει την παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, ενώ είμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας.
«Από την Covid περάσαμε χωρίς ανάσα στις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, σε μια περίοδο που πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οφείλουμε να βρούμε λύσεις τώρα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αν ο πλανήτης συνεχίσει σε αυτό τον ρυθμό, η θερμοκρασία θα ανέβει τρεις βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα.
Σύμφωνα με την ίδια, η συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, παρότι άνοιξε τον δρόμο των σημαντικών δράσεων για την κλιματική αλλαγή, δεν εφαρμόστηκε ισότιμα απ' όλες τις χώρες. Ενόψει της επερχόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Αίγυπτο (Cop 27) υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από τα κράτη, τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη δραστικών πρωτοβουλιών για το κλίμα, ειδικά από τις χώρες του G20.
Παρότι, όπως τόνισε, έχει γίνει αρκετή πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (Cop 26) στη Γλασκώβη, οι προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση και η πανδημία είναι παρούσες. Μπορούν, κατέληξε, να αντιμετωπιστούν μόνο με σταθερές και εποικοδομητικές συνεργασίες ανάμεσα στα κράτη.