Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όπλα ζητά ο Ζελένσκι

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να σταματήσουν τη Ρωσία και να τερματίσουν τον πόλεμο, υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια, προειδοποιεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Μεταφορά ρωσικών δυνάμεων για να πολεμήσουν στα ανατολικά βλέπει η Βρετανία.

Σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όπλα ζητά ο Ζελένσκι

Ακόμα σκληρότερες κυρώσεις ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιβληθούν στη Ρωσία ενώ ζήτησε να σταλούν και περισσότερα όπλα στον ουκρανικό στρατό, την ώρα που η Μόσχα παραδέχεται «σημαντικές» απώλειες, κάνοντας λόγο για «τραγωδία».

Ο Ζελένσκι, στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, είπε πως οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να σταματήσουν τη Ρωσία και να τερματίσουν τον πόλεμο.

«Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις. Χρειάζονται σκληρότερες κυρώσεις», επέμεινε. Ταυτόχρονα, απαίτησε περισσότερα όπλα, «με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης», διατεινόμενος πως αυτά θα είναι οι σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κάνει το παν για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Ακόμη, χαρακτήρισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «λογική» και «απόλυτα δίκαιη».

Μεταφορά ρωσικών δυνάμεων για να πολεμήσουν στα ανατολικά

Πριν από λίγη ώρα, οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας ανέφεραν πως στα βόρεια, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλέον πλήρως από την Ουκρανία, προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον κάποιες από τις δυνάμεις αυτές θα μεταφερθούν στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν στο Ντονμπάς, ενώ, καθώς πολλές από τις δυνάμεις θα χρειαστούν ανεφοδιασμό προτού αναπτυχθούν στα ανατολικά, η οποιαδήποτε μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων από τον βορρά πιθανότατα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η κατάληψη της Μαριούπολης παραμένει βασικός στόχος των Ρώσων στρατιωτών και ρωσικά τάγματα κάνουν μπλόκο και βομβαρδίζουν το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στην Μποροντιάνκα -μια κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου-, τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους εισβολείς, είναι «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούτσα, όπου σφαγιάστηκαν άμαχοι.

«Υπάρχουν περισσότερα θύματα» σε αυτή τη μικρή κωμόπολη σε σύγκριση με την Μπούτσα -που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας- τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Κάθε έγκλημα θα εξιχνιαστεί και κάθε εκτελεστής θα βρεθεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι 26 πτώματα ανακαλύφθηκαν από διασώστες στα ερείπια δύο βομβαρδισμένων πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, μια κωμόπολη που είχε πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να επιταχύνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, ενώ και οι ΗΠΑ θα στείλουν νέα οπλικά συστήματα. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες, ή ακόμα και χρόνια.

Στο μέτωπο της διπλωματίας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε χθες να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, κίνηση που η Ρωσία χαρακτήρισε «παράνομη».

Επίσης, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ οριστικοποίησαν το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, με ψηφοφορία στο Κογκρέσο, ακύρωσαν επίσημα χθες Πέμπτη το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε βάρος των δύο κρατών. Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε το Κογκρέσο προβλέπει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το Κογκρέσο ενέκρινε ακόμη την απαγόρευση κάθε εισαγωγής ρωσικής ενέργειας. Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως επιβάλλονται κυρώσεις σε ακόμη δύο εταιρείες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος. Η πρώτη είναι η Alrosa, γίγαντας του τομέα της εξόρυξης διαμαντιών, που αντιπροσωπεύει το 90% των διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία και το 28% της παγκόσμιας προσφοράς. Η δεύτερη είναι η United Shipbuilding Corp., η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιελάμβανε «απαράδεκτα» στοιχεία, που αποκλίνουν από μια προηγούμενη πρόταση.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v