Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος για νίκη Λεπέν στις γαλλικές εκλογές

Στα όρια του στατιστικού λάθους ενδεχόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς υποψηφίου στο δεύτερο γύρο. Πώς ανατράπηκε το πολιτικό σκηνικό, η κατηγορία που στιγμάτισε τον Εμμανουέλ Μακρόν και ο ρόλος του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ.

Κίνδυνος για νίκη Λεπέν στις γαλλικές εκλογές

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακάλυψε ότι όλη η ενέργεια που ξόδεψε για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία βοήθησε ελάχιστα στις επικείμενες Γαλλικές εκλογές, σημειώνει το BBC. 

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο», προειδοποίησε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η  ακροδεξιά αντίπαλός του είναι πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση της προεδρίας.

Πριν από έναν μήνα, η Μαρίν Λεπέν υστερούσε 10 βαθμούς από τον πρόεδρο Μακρόν και πάλευε για μια θέση στον δεύτερο γύρο εναντίον του.

Τώρα θεωρείται το ξεκάθαρο φαβορί να τον αντιμετωπίσει στη μάχη για την προεδρία μετά τον πρώτο γύρο την Κυριακή. Εάν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν για πρώτη φορά ότι μια νίκη της Λεπέν είναι εντός του περιθωρίου λάθους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα μέσω του διαδικτύου, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM, στον πρώτο γύρο ο Μακρόν συγκεντρώνει το 26% των ψηφοφόρων και η Λεπέν το 25%, ενώ στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν εμφανίζεται να κερδίζει μόλις με 51%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το 21% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου.

Για αυτό, η Μαριν Λεπέν μπορεί να ευχαριστήσει δύο άνδρες που κάποτε θεωρούνταν επικίνδυνοι για την εκστρατεία της: τον ακροδεξιό αντίπαλό της, Ερίκ Ζεμούρ, και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα έλεγα ότι η εκστρατεία [του Ζεμούρ] καταστράφηκε από την Ουκρανία», δήλωσε ο Gilles Paris, πολιτικός αναλυτής για τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η φιλορωσική του στάση ήταν ένα βάρος, ενώ η Μαρίν Λεπέν ήταν αρκετά έξυπνη για να στραφεί σε μια πιο μετριοπαθή στάση. Ήταν έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες [αμέσως], ενώ χρειάστηκαν δύο μέρες για να καταλάβει ο Ζεμούρ ότι αυτοί οι πρόσφυγες ήταν αποδεκτοί στη Γαλλία». Η κ. Λεπέν έκτοτε συγκέντρωσε ένα μεγάλο μέρος των ψήφων του Ερίκ Ζεμούρ.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχασε το μεγαλύτερο μέρος του «πολεμικού bonus» πριν από δύο εβδομάδες και έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική από τον εταίρο της ΕΕ, την Πολωνία, για τον τακτικό του διάλογο με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο ίδιος ξέσπασε όταν ρωτήθηκε σχετικά στην προεκλογική του εκστρατεία αυτή την εβδομάδα, περικυκλωμένος από πλήθη στο χωριό Spézet της Βρετάνης. «Δεν είμαι αυτός που συμπαθεί τον Πούτιν», είπε απότομα. "Δεν είμαι αυτός που ψάχνει για χρηματοδότηση από τη Ρωσία. Αλλοι υποψήφιοι το κάνουν αυτό."

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v