Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικές τράπεζες θα πληρώνουν ταξίδια για αμβλώσεις σε άλλες πολιτείες

Goldman Sachs και JP Morgan ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε η Citigroup, καταβάλλοντας τα έξοδα υπαλλήλων που θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία για άμβλωση. Αντιδράσεις εταιρειών απέναντι στην ανατροπή της νομοθεσίας Roe v. Wade, και ο φόβος των Ρεπουμπλικανών.

Αμερικανικές τράπεζες θα πληρώνουν ταξίδια για αμβλώσεις σε άλλες πολιτείες

Οι χρηματοοικονομικοί γίγαντες Goldman Sachs και JP Morgan σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Citigroup και να πληρώνουν έξοδα ταξιδιού σε υπαλλήλους τους που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους προχωρώντας σε άμβλωση σε άλλη πολιτεία, όπου δεν θα ισχύουν τυχόν σχετικοί περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αναζωπυρώθηκε η υπόθεση ανατροπής της νομοθεσίας Roe v. Wade που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση. Ωστόσο, όπως γράφει το Bloomberg, αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι φοβούνται την κριτική των Ρεπουμπλικανών.

Η κίνηση έχει συνέπειες στη Wall Street και πέρα από αυτήν, καθώς oι ΗΠΑ αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων με τον κίνδυνο πολιτικών αντιδράσεων. Δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το σχέδιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει την απόφαση νομιμοποίησης της άμβλωσης σε όλες τις ΗΠΑ –που θεσπίστηκε πριν από πέντε δεκαετίες – δεν είναι δημοφιλές. Έτσι, ορισμένες εταιρείες ανέλαβαν δράση, παρόλο που μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου παρέμεινε σιωπηλό μετά την περυσινή ψήφιση περιοριστικού νόμου για τις αμβλώσεις στο Τέξας.

Στην Goldman, με έδρα τη Νέα Υόρκη, βασικό μέλημα είναι να αποφευχθεί η αναστάτωση των συντηρητικών πολιτικών, οι οποίοι όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν δυσμενώς εταιρείες που ασπάζονται αριστερές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, συνεχίζει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η Bank of America, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ μετά την JP Morgan, επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα κρατήσει.

Η Citigroup δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα καλύπτει τα έξοδα υπαλλήλων που επιθυμούν να ταξιδέψουν για να προχωρήσουν σε άμβλωση, δεδομένου ότι κάποιες πολιτείες τάσσονται υπέρ των περιορισμών.

Συντηρητικός νομοθέτης του Τέξας προειδοποίησε τη νεοϋορκέζικη Citigroup ότι θα μπορούσε να αποκλειστεί από την αναδοχή δημοτικών ομολόγων και ότι οι υπάλληλοί της θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη, αν η εταιρεία δεν αποσύρει την απόφασή της. Τον περασμένο μήνα, Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ζήτησαν την ακύρωση των συμβάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης με τη Citigroup, η οποία παρέχει τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα εισήγαγε νομοσχέδιο για την κατάργηση φοροελαφρύνσεων σε εταιρείες που αντιδρούν. Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στους εργοδότες να καλύπτουν έξοδα εργαζομένων που σχετίζονται με ταξίδι με σκοπό την άμβλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v