Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Renault πουλά στη Lada για ένα ρούβλι και φεύγει από τη Ρωσία

Διαθέτει σε ερευνητικό ινστιτούτο το μερίδιό της στην Avtovaz, αλλά θα επιστρέψει εντός εξαετίας. Η Renault Russia εθνικοποιείται και ο Δήμος Μόσχας θα αναβιώσει το ιστορικό σοβιετικό σήμα Moskvich.

Η Renault πουλά στη Lada για ένα ρούβλι και φεύγει από τη Ρωσία

Το πλειοψηφικό μερίδιό της στην αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz πρόκειται να πουλήσει σε ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο μόλις για ένα ρούβλι η Renault, με εξαετή οψιόν να το εξαγοράσει εκ νέου, γράφει το Reuters.

Το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα, είπε ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν, θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της παραγωγής της Moskvich, μάρκας σοβιετικής εποχής, ενώ θα διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Renault, η δυτική αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ρωσική αγορά, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμμετοχή 67,69% που διατηρεί στην Avtovaz, παραγωγό μεταξύ άλλων και των Lada, θα πουληθεί στο Ρωσικό Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων και Κινητήρα, που ονομάζεται Nami.

Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η Renault Russia και το μερίδιό της στην Avtovaz πουλήθηκαν στο συμβολικό ποσό του ενός ρουβλιού. Το 100% των μετοχών της Renault Russia μεταβιβάζεται στον Δήμο Μόσχας.

Η Renault είχε αποτιμήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία σε 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

«Λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στις 45.000 υπαλλήλους μας στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Λουκά ντε Μεό.

Η κίνηση διατηρεί την απόδοση του ομίλου, καθώς και την ικανότητά του να επιστρέψει στη χώρα στο μέλλον, σε διαφορετικό πλαίσιο, πρόσθεσε.

Η Renault, που ανήκει κατά 15% στο γαλλικό κράτος, είχε δηλώσει ήδη από τον Μάρτιο ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της στο εργοστάσιο της Μόσχας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v