Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους

Ένας από τους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα ήταν διηπειρωτικός, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις «βαλλιστικούς πυραύλους άγνωστου τύπου» προς ανατολική κατεύθυνση, τη θαλάσσια περιοχή που αποκαλείται Θάλασσα της Κορέας στην κορεατική χερσόνησο και Θάλασσα της Ιαπωνίας στο Τόκιο, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στη Σεούλ, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πόλη, όταν συμφώνησαν με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ να εντατικοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και να αναπτυχθούν περισσότεροι αμερικανικοί στρατηγικοί πόροι στη νοτιοκορεατική επικράτεια, εάν κριθεί πως απαιτείται.

Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο διευκρίνισε πως οι τρεις εκτοξεύσεις έγιναν μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της ώρας από την περιοχή Σουνάν, κοντά στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), στο πλαίσιο των τριών οπλικών δοκιμών. Επρόκειτο για τον πρώτο πύραυλο που εκτοξεύθηκε, ο οποίος κάλυψε απόσταση «360 χιλιομέτρων», φθάνοντας σε «μέγιστο υψόμετρο 540 χιλιομέτρων» προτού πέσει στη θάλασσα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό ΓΕΕΘΑ.

Το State Department καταδίκασε την πολλαπλή εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας, λέγοντας πως συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως αποτελεί απειλή για την περιοχή. Ο δε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επικοινώνησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του και επανέλαβε την δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα της Νότιας Κορέας.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμές διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) και βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (SLBM), καθώς έχει κλιμακώσει από την αρχή της χρονιάς την προσπάθεια να ενισχύσει το οπλοστάσιό της. Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε Ουάσιγκτον και Σεούλ θεωρούν ότι ενδέχεται να προχωρήσει επίσης σε δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Οι πυραυλικές δοκιμές καταγράφηκαν παρότι η Πιονγιάνγκ είναι αντιμέτωπη -επισήμως από τη 12η Μαΐου- με ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, χώρας όπου ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, δεν απάντησε καν στις προσφορές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να της προσφέρουν βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v