Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΑΕΑ: «Το Ιράν ίσως καταφέρει μοιραίο πλήγμα στη συμφωνία για τα πυρηνικά»

Η Τεχεράνη αφαίρεσε 27 κάμερες παρακολούθησης των πυρηνικών της δραστηριοτήτων τορπιλίζοντας την πιθανή συμφωνία, υποστηρίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Πώς φτάσαμε ξανά στην κλιμάκωση.

ΙΑΕΑ: «Το Ιράν ίσως καταφέρει μοιραίο πλήγμα στη συμφωνία για τα πυρηνικά»

Το Ιράν ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για «την αφαίρεση 27 καμερών» παρακολούθησης των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, απαντώντας σε επικριτική για την Τεχεράνη απόφαση, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Το μέτρο «φυσικά θέτει σοβαρό εμπόδιο στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αποσύνδεση ορισμένων καμερών, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υιοθέτηση απόφασης από το Συμβούλιο των Κυβερνητών του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη ανακαλείται επισήμως στην τάξη για έλλειψη συνεργασίας.

Η IAEA, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης ώστε να διασφαλιστεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, μπορεί να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις και διαθέτει κι άλλα εργαλεία, ωστόσο η απόφαση της Τεχεράνης σημαίνει «λιγότερη διαφάνεια, περισσότερες αμφιβολίες», εξήγησε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

«Αυτό σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου; Ελπίζω πως όχι. Ας ελπίσουμε ότι τα πνεύματα θα αμβλυνθούν και θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και πάλι στα προς επίλυση προβλήματα», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στο Ιράν για την επανάληψη του διαλόγου.

Αν η εμπλοκή παραμένει έπειτα από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, «η IAEA δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», προειδοποίησε ο Γκρόσι.

Αυτό «θα καταφέρει μοιραίο πλήγμα» στη διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα την άμβλυνση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της.

Η συμφωνία καρκινοβατεί από το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Ουάσιγκτον από τη συμφωνία και επανέφερε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2021, αλλά από τον Μάρτιο βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v