Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχεράνη και Ουάσινγκτον θα αρχίσουν την Τρίτη στη Ντόχα έμμεσες συνομιλίες

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Μπαγερί Κανί θα ταξιδέψει αύριο στη Ντόχα για να έχει συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Τεχεράνη και Ουάσινγκτον θα αρχίσουν την Τρίτη στη Ντόχα έμμεσες συνομιλίες

Έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον θα αρχίσουν αύριο, Τρίτη, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νάσερ Κανανί, μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Μπαγερί Κανί θα ταξιδέψει αύριο στη Ντόχα για να έχει συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα", δήλωσε ο Κανανί.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επαναλάβουν αυτή την εβδομάδα τις έμμεσες διαπραγματεύσεις τους, έπειτα από μήνες αδιεξόδου στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις "δεν θα αφορούν την πυρηνική διάσταση, αλλά διαφορές στο θέμα της άρσης των (αμερικανικών) κυρώσεων" που ταλανίζουν τη χώρα, την οποία πλήττει ένας καλπάζων πληθωρισμός.

Κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Τεχεράνη το Σάββατο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε παρόμοια ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι διαφορετικές από αυτές που διεξάγονται από την ΕΕ στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Χατιμπζαντέχ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχουν "θετικά αποτελέσματα" στις διαπραγματεύσεις.

"Εάν η Ουάσινγκτον κομίσει απαντήσεις, τότε μπορούμε να εργαστούμε γρήγορα. Το μπαλάκι είναι στο στρατόπεδο της Ουάσινγκτον".

Το Κατάρ, που διατηρεί καλύτερες σχέσεις με την Τεχεράνη σε σχέση με τις περισσότερες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, θέλει να παίξει έναν ρόλο διπλωματικού κόμβου. Η Ντόχα έχει ήδη βοηθήσει στη διοργάνωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v