Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Προχωρούμε στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι αντάλλαξε 144 στρατιώτες με τη Μόσχα. Επέστρεψαν 95 υπερασπιστές του εργοστασίου Αζοφστάλ, ενώ συνολικά ανταλλάχθηκαν σχεδόν 300 αιχμάλωτοι.

Ουκρανία: Προχωρούμε στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι αντάλλαξε 144 στρατιώτες με τη Ρωσία, ανάμεσά τους 95 υπερασπιστές του Αζοφστάλ στη μαρτυρική Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, οι οποίοι είχαν προασπίσει την πόλη λιμάνι που πολιορκούνταν για εβδομάδες  από τον ρωσικό στρατό πριν τελικά πέσει στα χέρια του.

«Είναι η μεγαλύτερη ανταλλαγή με τη Μόσχα από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή», δήλωσε στο Telegram η Διεύθυνση Πληροφοριών που υπάγεται στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο ή την ημερομηνία της επιχείρησης.

Ο ουκρανικός στρατός και η ρωσική πλευρά αντάλλαξαν συνολικά σχεδόν 300 αιχμαλώτους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.

«Μεταξύ αυτών βρίσκονται 43 στρατιωτικοί του τάγματος Αζόφ», μιας μονάδας που έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στον ουκρανικό στρατό και που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ναζιστική», πρόσθεσε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ανταλλάχθηκαν με άλλους 52 στρατιωτικούς που επίσης βρίσκονταν στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη την ώρα της ρωσικής εφόδου.

«Οι περισσότεροι» από τους αιχμαλώτους που ανταλλάχθηκαν «είναι βαριά τραυματισμένοι από σφαίρες ή θραύσματα οβίδων» ή υποφέρουν από εγκαύματα και κατάγματα, διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης, που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στην Αζοφική Θάλασσα, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις μεταξύ της 16ης και της 20ής Μαΐου, έπειτα από τρεις μήνες σφοδρών μαχών.

Ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν επιβεβαίωσε την ανταλλαγή, δηλώνοντας ότι 144 «στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Ρωσίας επέστρεψαν στο σπίτι».

 

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ σε σχόλιό του στο Telegram χαρακτήρισε «περίπλοκες» τις διαδικασίες απελευθέρωσης αιχμαλώτων.

Το Κίεβο και η Μόσχα προέβησαν επανειλημμένα σε ανταλλαγές αιχμαλώτων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η τελευταία ανακοινώθηκε επισήμως στις αρχές Μαΐου και αφορούσε 41 Ουκρανούς.

Οι δύο χώρες αντάλλαξαν επίσης σορούς στρατιωτών στα μέσα Ιουνίου, όταν η Ουκρανία παρέλαβε 64 σορούς υπερασπιστών του Αζοφστάλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v