Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτα σενάρια από αναλυτές για μειώσεις επιτοκίων το 2023

Αυξάνονται οι ανησυχίες για ύφεση. Εάν συμβεί αυτό, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά κινδυνεύουν να χτυπήσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Πρώτα σενάρια από αναλυτές για μειώσεις επιτοκίων το 2023

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν ξεκινήσει μια πορεία επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων - αλλά δεν περιμένουν όλοι ότι αυτή η προσέγγιση θα διαρκέσει.

Οπως σημειώνει το CNBC, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό-ρεκόρ με αυξήσεις επιτοκίων. Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης σε εύρος 1,5%-1,75% τον Ιούνιο και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλη παρόμοια κίνηση τον Ιούλιο.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι.

«Μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τα επιτόκια σε ύφεση ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός; Αυτό θα ήταν ασυνήθιστο», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ο Erik Nielsen, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η Fed να καταλήξει να μειώσει τα επιτόκια προς το τέλος του επόμενου έτους ή κάτι τέτοιο, και αυτή είναι και πάλι η ιστορία της ύφεσης».

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι τόσο οι οικονομίες των ΗΠΑ όσο και της ευρωζώνης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ύφεση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποίησε ότι η οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού που θυμίζει τη δεκαετία του 1970.

Εάν συμβεί αυτό, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος είναι αβάσιμες και κινδυνεύουν να πλήξουν ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Πράγματι, ο Michael Yoshikami, ιδρυτής της Destination Wealth Management, λέει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μειώσεις επιτοκίων ήδη από φέτος.

«Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει αυτή τη στιγμή. Η Federal Reserve πρόκειται να αναδείξει αυτά τα πολλαπλά, πολύ ισχυρά μηνύματα ότι θέλει να ελέγξει τον πληθωρισμό, θα βυθίσει την οικονομία σε μια αργή ανάπτυξη, στασιμότητα ή σε ένα περιβάλλον ύφεσης και τότε νομίζω ότι η Fed θα ξεκινήσει μείωση των επιτοκίων ξανά αργότερα φέτος», δήλωσε ο Yoshikami στο CNBC την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v